Az étel "felszívja" az alkoholt?
Így ahogy 1-es mondja.
A mennyiségét nem csökkenti az étel, viszont elnyújtja a felszívódást. Vagyis nem hirtelen nagyot üt hanem sokáig és folyamatosan.
Főleg a tele gyomor hatása az, hogy a gyomor nyálkahártyán nem kezd el azonnal felszívódni az alkohol. Ez azonnal a véráramba kerül és beüt.
Ha viszont van a gyomrodban étel, akkor gyengül a felszívódás. Emellett egy kanál margarin pl kibéleli a gyomrot zsíradékkal, emiatt kevésbé szívódik fel.
A máj feldolgozóképessége fix, ezért ha arányosan kevesebb szívódik fel, van ideje dolgozni.
Elnyújtott hatása lesz és a baj ezzel, hogy többet tudsz majd fogyasztani alkoholból, ezért hiába "szívta fel", ugyan azt az állapotot eléred, de még tovább is fog tartani és a beleidből fog felszívódni az alkohol, ahol sokkal jobban fog ütni.
Szóval persze felszívja, csak nem mindegy, hogy arra te még rá iszol, vagy az elnyújtott hatás miatt képes vagy józanodni. Az alkohol fogyasztók többsége ráiszik.
Igen de segít a májnak dolgozni, mert limitált mennyiség kerül be a vérbe.
Ezzel el lehet érni egy folyamatos, kellemes állapotot.
Az 100%, hogy kevésbé leszel másnapos ha nem hirtelen emelkedik meg 48586438283 ezrelékre a véralkoholszinted, hanem normál határokon belül marad.
Az agyat biztosan kevésbé pusztítja az alacsonyabb koncentráció, plusz a beleket és a gyomrot sem irritálja annyira ha nagyobb felületen kell felszívódnia lassabban.
Éhgyomorra inni a legdurvább.
"A máj feldolgozóképessége fix" - ez sem teljesen igaz. Rövid távon sem, mert nem mindegy hogy miből mennyi áll rendelkezésére.
Hosszútávon meg legtöbbünkben csökken a "máj" teljesítménye is, ahogy minden más szervünké is az öregedéssel. De aki sokat iszik annak jobban csökken, mert az már májkárosító hatású.
"Az agyat biztosan kevésbé pusztítja az alacsonyabb koncentráció," - Ezt viszont kimutatták hogy pontosan semennyire sem károsítja, vagyis az alkohol nem öldösi halomra az agysejteket.
Másképpen alkoholos befolyásoltság alatt sem pusztul el több mint egyébként.
Ez a tévhit azért terjedt el mert a masszív alkoholisták valóban elbutulnak. Csak nem az agysejtek hiánya miatt, hanem mert alkoholmámorban nem tanul meg semmit, nem tudja követni az eseményeket, nem olvas nem tájékozódik stb....
A gyomorban ígyis-úgyis elég kevés alkohol szívódik fel (ahogy a száj nyálkahártyáján is). Az a nem mindegy, hogy mi történik, amikor a belekbe ér, mert ott viszont igen gyorsan fel tud szívódni, ha nincs mellette étel.
EagleHUN:
Az alkohol közvetlenül tényleg nem nagyon pusztítja az agysejteket, de bizonyos rendszeresség-mennyiség fölött a piálás B1-vitaminhiányt okoz az agyban, az pedig kisebb-nagyobb mértékű agyzsugort. Szóval aki rendesen iszik, annak pusztítja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!