Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Ha a vákuumos csomagba elrakot...

Ha a vákuumos csomagba elrakott ételnek ténylegesen légüres tere lenne, akkor az étel megromlana benne, vagy akkor korlátlan ideig elállna?

Figyelt kérdés
Vagy nem ettől függ?

2016. nov. 5. 08:12
 1/8 anonim ***** válasza:
45%
Mivel a romlás a meleg levegőben található baktériumok miatt jön létre, ezért elállna.
2016. nov. 5. 08:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 advance ***** válasza:
bár elállna sokáig, szerintem a jó minőségű vákuum tönkre tenné az ételt
2016. nov. 5. 08:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 anonim ***** válasza:
100%
A rajta maradó anaerob baktériumok miatt előbb-utóbb így is megromlana.
2016. nov. 5. 09:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 anonim ***** válasza:
100%
A vákuumcsomagolásnak nem igazán a "légüresség" a lényege, hanem hogy az étel ne érintkezzen a levegőben lévő bacikkal. Tehát amikor kiszívják a levegőt belőle, akkor a levegőben lévő bacikat is (nagyrészt) eltávolítják. De ettől még az ételben vannak baktériumok, szóval ha nincs fagyasztva, akkor bizony előbb-utóbb meg fog romlani, még nulla nyomáson is.
2016. nov. 5. 11:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 anonim ***** válasza:
100%
Abban az esetben, ha steril étel kerül a vákuumba, akkor nem romlana meg. Önmagában a vákuum még kevés, mert léteznek anaeorob baktériumok is, amik levegő jelenléte nélkül szaporodnak.
2016. nov. 5. 11:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 anonim ***** válasza:
Természetesen megromlana, az előttem szólók nagyívben elfelejtik, hogy az étel nem csak biológiai úton romlik, a benne lévő vegyületek is reagálhatnak, illetve egyéb külső tényezők, pl sugárzás is bejut a zacsiba, nyilván megint roncsolhatja a szerkezetét. Tehát semmi képpen nem állna el korlátlan ideig.
2016. nov. 5. 11:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 anonim ***** válasza:
Na igen, elég ha pl. az avasodásra gondolunk. (Ételtől függően persze.)
2016. nov. 5. 22:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 Wadmalac ***** válasza:
100%

A védőgázas csomagolás oxigénmentes és a hellyel-közzel fertőtlenített ételt az oxidációtól és az oxigénfüggő baktériumoktól, gombáktól óvja meg.


Ha védőgáz helyett vákuum lenne, romlás szempontjából hasonló lenne az eredmény. De nem azonos.

A vákuumban az étel víztartalma forrva, gyorsan párologva távozna. Egy fix térfogatú vákuumcsomagolást hamar vízgőz töltene meg és máris nem vákuum lenne, hanem kis nyomású vízgőz légkör.

Az anaerob bacik ebben vidáman ellennének. És sok szerves anyag le tud bomlani bakteriális segítség nélkül is. Ha a bomlás gázfejlesztő, azt a vákuum csak gyorsítja.



Szóval a tiszta vákuum tartósítana, de nem sokkal tovább, mint a védőgázas csomi. De közben kiszárítaná a kaját, szóval minőségromlás azért lenne.


Nem igazán van jobb megoldás a mélyfagyasztásnál.

2016. nov. 7. 08:55
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!