Csillagászat. Miért látható olyan sok csillag az égbolton, mondjuk a Discovery csatornán egy természetfilmben, míg ha felnézek az égre, akkor jócskán kevesebb az?
Hallottam már a fényszennyezésről, de volt olyan, hogy a környéken áramszünet volt , az az igazi korom sötét lett és akkor sem láttam többet. Igaz a felhőzetre vonatkozóan nem volt információm.
A holdat biztosan nem láttam, mert akkor ne lett volna koromsötét.
Volt, hogy kint voltam a városból 1 kilométerre, de akkor ezek szerint ez kevés lehet.
Akár ezt is elolvashatod:
ohh tenyleg 1 km?- szerinted azok a musorok hany km-re vannak az elso telepulestol? mert nem hiszem h 20 nal kevesebb,
falun élek mesze mindentol és nálunk már egesz jó az ég de igezán csak este vagy reggel nemtom h kinek mi 2-3 orakor lehet csodálni
Normálisan olyan 3000 csillagot láthatnál szabad szemmel.
De a Natgeo képeken sokszor van távcsöves felvétel, vagy elnyújtott felvétel... na, ott nem nagyon van határ. Majdhogynem akármennyi csillag is lehet egy képen.
Ez már egy másik kérdés, de szerintem akár mindegyikről, csak idő, ember, pénz, technológia, stb. kérdése.
A technológiát úgy értem, hogy mondjuk a bolygó gravitációs hatása alapján, vagy fedési fénygörbe, vagy egyéb, új módszerekkel keresik és számítják-e. És a kisebb bolygókhoz általában érzékenyebb műszerek is kellenek, gyakran a Földről nem is lehetséges, egy űrtávcső teleszkópideje pedig drága.
Az angol wikiről:
"The Milky Way is estimated to contain 100–400 billion stars.[30][31] There are probably at least 100 billion planets in the Milky Way."
Ugyanennek Magyar változatáról hogy mennyit látunk belőle:
"A Földről két spirálkarját, az Orion- és Nyilas-kart látjuk. Vizsgálatát megnehezíti, hogy belülről látjuk."
Tehát itt arról van szó hogy a csillagászok a legjobb távcsöveikkel is csak 2 kart képesek (be)látni az egész tejútból. (Egy két spéci technikát kivéve pl röntgen tartományú csillagászat.)
Azt hogy a szabad szemmel látható 3000 csillagból mennyinek van bolygója:
Ha a fentebbi idézetből indulunk ki és 100 milliárd csillagból áll a tejút 100 milliárd planétával akkor mindnek van legalább 1db.
Ha a 400 milliárd csillagos maximumot vesszük alapul és továbbra is elfogadjuk a 100 milliárd bolygóra adott becslét akkor meg minden 4.-nek van legalább 1db.
Szerintem ez így megválaszolhatatlan.
A valóság valami olyasmi lehet hogy a belátott 3000 csillag mondjuk 60%-nak van bolygója (a többi kettőscsillag azoknak jó eséllyel nincs), de amelyiknek van annak több is van.
Tehát ha felnézel a 3000 belátható csillagra akkor lehet hogy 3000 bolygó is van körülöttük. Miközben sok csillagnak köztük nincs is bolygója.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!