Hány köbfényévnyi térrészre jut egy csillag átlagosan?
Rákerestem arra, hogy közeli csillagok. Első találatként ez jött: [link]
Ennek az angol változata némileg használhatóbb:
Itt a 16,3 fényévnél közelebbi csillagok listája van, és ez 56 csillagot tartalmaz a Napot is beleértve. Egy 16,3 fényév sugarú gömb egy 18 140 köbfényévnyi térfogatot jelent. Ez tehát kb. 324 köbfényévenként egy csillagot jelent.
Köszi!
Ez mennyire mondható átlagosnak egy nagyobb térrészben?
Tehát valószínű, hogy a 163 fényévnél közelebbi csillagok száma kb. 56000, +-20-30%?
Vagy egyáltalán nem biztos?
(1630 fényévnél közelebbi csillagok száma kb. 56 millió?)
Nyilván láttál már képet spirálgalaxisról. A karokban sűrűbben helyezkednek el a csillagok, a karok között ritkábban. A galaxis közepe felé sűrűben, attól távolabb ritkábban. Mennyire mondható átlagosnak ez a sűrűség itt a környezetünkben? Ez nem egy jól meghatározott kérdés. Kicsit olyan, mint ahogy néha barchobázni szoktam, és a kitalálót szoktam szívatni olyan kérdésekkel, hogy „Kisebb, mint egy nagy hal?”, majd „Nagyobb, mint egy kis hal?”
Itt egy kép a Tejútrendszerről, benne a Nap helyzetével. Különösebb számolás nem kell, hogy az ember megítélje, hogy mi most egy sűrűn, vagy ritkán „lakott” területen vagyunk. De ez szubjektív, kicsi és nagy relatív fogalmak, így a kis és nagy sűrűség is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!