Erőmüvekben a generátorok álló részén a tekercselés bekötése csillag vagy delta kapcsolású?
Ha csillag akkor ok,mert van egy közös pont amiből jön a nulla vezeték,de ha delta akkor hol a nulla?
Merthogy a nulla vezeték bejön a háztartásba akár egy fázis,akkár 3 fázis esetén.
A generátor nem motor, ott nem választjuk szét a két dolgot csillag és delta fogalmakkal.
Ha erőltetni akarom a csillag-delta dolgot, akkor mindkettő. Csillag, hiszen kell a közös nulla, ehhez képest produkál a generátor effektív 230 voltot 1-1 fázison, ha meg két fázis közt nézed, ott van az effektív 400 V, így nézve meg delta.
Ennél jobban nem tudom elmondani.
Egy motor csillag, ha a tekercsei a fázis és nulla közé vannak kötve, delta, ha a három fázis közé van kötve. Ez így generátornál NEM értelmezhető, egyszerűen nem hívjuk úgy, hogy csillag vagy delta.
A személygépkocsi generátorával meg elég távoli a rokonság.
Ott szerintem nincs is közös nulla kötés a tekercsek közt.
"De vajon miért nem erről megy a vezeték az akku sarkára?"
Mert semmi köze az egyenirányított áramkörhöz.
"A személygépkocsi generátorával meg elég távoli a rokonság."
Miért?
Nem csak ennyi a különbség?
Vagyis, hogy erőmünél kijön a nulla vezeték is, autó generátornál, meg ez le van szigetelve, és a nulla a generátor külső vas testéhez kapcsolódik?Persze ilyenkor nem számítom bele a diódákat, mert anélkül is müködik a generátor, csak éppen váltakozó áramot állít elő.MI az a nagy különbség tehát?
Autógenerátorok nagy része csillagkapcsolású, írja a szakkönyv (csak rövid időre érintkeztem autóvillamossággal), de azért nem olyan ritka a deltakapcsolás sem.
Erőművi generátorok általában delta kapcsolásúak.
Ami az alkérdést illeti, különböző feszültségszinteken különféle kapcsolásokkal dolgoznak - különböző előnyeik miatt, de nullavezető a háztartás előtti utolsó transzformációnál képződik csak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!