Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Milyen gázt használnak "védőgá...

Milyen gázt használnak "védőgázas" csomagolású húsoknál?

Figyelt kérdés
2018. jan. 12. 12:13
 1/10 anonim ***** válasza:
23%
a védőgáz egyik feladata a hús tartósítása. Összetételére nézve körülbelül 20 % szén-dioxidot, és 80 % oxigént tartalmaz. A szén-dioxid mennyisége a normál földi légkör szén-dioxid tartalmának mintegy hatszáz szorosa, emiatt hatékonyan gátolja a a nemkívánatos mikroorganizmusok szaporodását. A gázkeverék másik összetevője, az oxigén már kevésbé a tartósítást, mint inkább a vevők megtévesztését szolgálja. Hogy miért mondjuk ezt? Azért, mert az oxigénnek egy szerepe van, mégpedig „megfesteni” a húst egy szép, a szemnek kellemes, frissességet színlelő vörös színnel. Szándékosan használjuk a „megfesteni” szót, hiszen itt nincs szó színmegtartásról. A koncentrált oxigéntartalom, mely majdnem a négyszerese a normál légkör oxigéntartalmánál gyakorlatilag élénkvörös oximioglobinná alakítja a hús színét adó mioglobint.
2018. jan. 12. 12:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 A kérdező kommentje:

és ez az oxigén nem gyorsítja a romlást, avasodást?

normálisan hűtőben vagy ha így fagyasztják le?

2018. jan. 12. 12:52
 3/10 anonim ***** válasza:
100%

Ez elsö hülyeseget ír (sajnos, már nem elös alkalommal, itt terjeszti a rögeszméjét!):


"Szeletelt húsáruk védőgázas csomagolásához általában 20-50% CO2 és 80-50% N2 tartalmú gázkeveréket használnak."


Ez a hivatalos leírás, oxigénröl szó sincs, mert attól csak avasodnának a húsfélék.


ITt az egész cikk:


[link]

2018. jan. 12. 13:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/10 anonim ***** válasza:
2018. jan. 12. 13:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/10 Wadmalac ***** válasza:
100%

Ez az oxigén dolog tényleg konteó.

Ilyen csomagolásban a hústermék hűtőben is órák alatt válna ehetetlenné.


Annyi csupán az igazságtartalma, hogy húsipari cégek használnak színcsalást a termék gusztusosabb látványúvá tételére. Csak nem így.

Tecsóban színezett műbeles virsli ismerős?

Olcsóbb a műbelet színezni, mint belerakni rendesen a pirospaprikát.

2018. jan. 12. 13:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/10 A kérdező kommentje:

Itt (és sok más helyen is) van szó oxigénről is.


[link]


mondjuk több, mint 10 éves a hivatkozás

2018. jan. 12. 13:43
 7/10 anonim ***** válasza:
100%

AZ oxigénre hivatkozós cikkek közül egyik sem megbízható, hanem csak konteo - azaz nincs valóságalapja, de a pánikkeltök egymástól másolják az ötletet.


A belinkelt cikkek mindegyike a hivatalos eljárást ismerteti, a többivel nem érdemes foglalkozni.


Mellesleg a védögázas csomagolásnak az a célja, hogy a húst elzárja az oxigéntöl - amitöl romlani kezd - és ezért értelmetlen lenne éppen azt tenni a csomagolásba. Persze, akinek nincs semmi megfelelö ismerete, az képes ilyen értelmetlen dolgot is elhinni!

2018. jan. 12. 14:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/10 Wadmalac ***** válasza:
100%

Idézet a linkből:

"Az oxigén általában nem kívánatos az élelmiszer-csomagolásban. Kivételt képez a friss húsok, különösen a marhahús csomagolása. A vérben és az izmokban jelen lévő oxigén okozza a hús étvágygerjesztő vörös színét. Az állat levágásakor az oxigénellátás leáll, és ez barna elszíneződést eredményezhet. Biztosítva, hogy mindig elegendő oxigén legyen jelen, ez a színváltozás megakadályozható. Ebben az esetben az oxigén reaktív gáz, és nem

védőgáz."


És frissáruhoz használatos, nem tartósításra, védőgázként.



"A friss hús szénmonoxid (CO), mint védőgáz hozzáadásával történő csomagolása az EU-n kívül már sikeresen bevált a gyakorlatban. Általában 1 és 5% közötti koncentrációk kerülnek felhasználásra. A szénmonoxid használatával elérhető színmegtartás sokkal jobb, mint a hagyományos MAP gázokkal, mert a vörös vérfesték világosvörös komplexumot alkot a szénmonoxiddal. A szénmonoxid használatát az EU-ban mindezidáig még nem hagyták jóvá."


Azóta nem tudom, hogy bekerült-e az engedélyezett listába.

2018. jan. 12. 14:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/10 EagleHUN ***** válasza:
100%

Oxigént biztos nem használnak mert attól romlik a hús! Az konteó és kamu!


Nitrogén és széndioxid, esetleg szénmonoxid a védőgáz és tartósítás egy része.

Végül is a szénmonoxidos megoldásnak valóban színmegtartó hatása van/lehet.

Az élő ember is erős rózsaszín lesz CO mérgezéskor, na meg persze kómába esik. Sőt ha már meghalt is rózsaszín marad...


De a húsok színét egyébként nitritsókkal, nitrátokkal biztosítják, melyek mellékesen jól tartósítanak is (a sózáshoz hasonlóan).

Ezért nem szürke a hentesnél a hús és viszont ezért van tele folyadékkal, mert nitritsó, nitrátsó oldatokkal injekciózzák, hogy benne is legyen ne csak a felszínén.


A felnőttek szervezete egyébként egész jól tolerálja a nitriteket, nitrátokat bár jót nekünk sem tesz!


A nagyon fiatal de már szilárd táplálékot fogyasztani képes gyermekeknek ilyen húst adni viszont felér a gyilkossági kísérlettel! A gyermekeket bizony megölheti a hentestől vett hús, akkor is ha ki van sütve meg van főzve! Kizárólag nitrit/nitrátmentes bébiétel adható nekik!


Halt meg úgy csecsemő pár éve hogy tanyán éltek és kútból ittak, de a kút vize talajvíz és így a műtrágyázás nitrit és nitrátszármazékaival szennyezett volt... :(

2018. jan. 12. 19:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/10 Wadmalac ***** válasza:
100%

#9:

Hozzátenném, TÉNYLEG használatos (volt?) nagyon rövid távú tárolásra, frissáruhoz az oxigén, mint színtuning-gáz, valóban a szín miatt, de a bomlásgyorsító hatás miatt ez nem túl nyerő.

A szénmonoxid adalékgázból pár % ellátja a színőrző szerepet, tartósság-rontás nélkül.

Persze nem egészséges beszuszogni ezt sem. Ha valaki egy ilyen csomagolt negyed kilós szalonna zacskójából kiszuszogja a teljes tartalmat, kb. annyi szénmonoxidot kap, mintha végigszívott volna egy szál cigit (természetesen a cigi többi káros gáza nélkül).

Ismétlem, nem tudom, megkapta-e ez az adalékgáz az EU-s engedélyt.

2018. jan. 15. 11:52
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!