Milyen gázt használnak "védőgázas" csomagolású húsoknál?
és ez az oxigén nem gyorsítja a romlást, avasodást?
normálisan hűtőben vagy ha így fagyasztják le?
Ez elsö hülyeseget ír (sajnos, már nem elös alkalommal, itt terjeszti a rögeszméjét!):
"Szeletelt húsáruk védőgázas csomagolásához általában 20-50% CO2 és 80-50% N2 tartalmú gázkeveréket használnak."
Ez a hivatalos leírás, oxigénröl szó sincs, mert attól csak avasodnának a húsfélék.
ITt az egész cikk:
Ez az oxigén dolog tényleg konteó.
Ilyen csomagolásban a hústermék hűtőben is órák alatt válna ehetetlenné.
Annyi csupán az igazságtartalma, hogy húsipari cégek használnak színcsalást a termék gusztusosabb látványúvá tételére. Csak nem így.
Tecsóban színezett műbeles virsli ismerős?
Olcsóbb a műbelet színezni, mint belerakni rendesen a pirospaprikát.
AZ oxigénre hivatkozós cikkek közül egyik sem megbízható, hanem csak konteo - azaz nincs valóságalapja, de a pánikkeltök egymástól másolják az ötletet.
A belinkelt cikkek mindegyike a hivatalos eljárást ismerteti, a többivel nem érdemes foglalkozni.
Mellesleg a védögázas csomagolásnak az a célja, hogy a húst elzárja az oxigéntöl - amitöl romlani kezd - és ezért értelmetlen lenne éppen azt tenni a csomagolásba. Persze, akinek nincs semmi megfelelö ismerete, az képes ilyen értelmetlen dolgot is elhinni!
Idézet a linkből:
"Az oxigén általában nem kívánatos az élelmiszer-csomagolásban. Kivételt képez a friss húsok, különösen a marhahús csomagolása. A vérben és az izmokban jelen lévő oxigén okozza a hús étvágygerjesztő vörös színét. Az állat levágásakor az oxigénellátás leáll, és ez barna elszíneződést eredményezhet. Biztosítva, hogy mindig elegendő oxigén legyen jelen, ez a színváltozás megakadályozható. Ebben az esetben az oxigén reaktív gáz, és nem
védőgáz."
És frissáruhoz használatos, nem tartósításra, védőgázként.
"A friss hús szénmonoxid (CO), mint védőgáz hozzáadásával történő csomagolása az EU-n kívül már sikeresen bevált a gyakorlatban. Általában 1 és 5% közötti koncentrációk kerülnek felhasználásra. A szénmonoxid használatával elérhető színmegtartás sokkal jobb, mint a hagyományos MAP gázokkal, mert a vörös vérfesték világosvörös komplexumot alkot a szénmonoxiddal. A szénmonoxid használatát az EU-ban mindezidáig még nem hagyták jóvá."
Azóta nem tudom, hogy bekerült-e az engedélyezett listába.
Oxigént biztos nem használnak mert attól romlik a hús! Az konteó és kamu!
Nitrogén és széndioxid, esetleg szénmonoxid a védőgáz és tartósítás egy része.
Végül is a szénmonoxidos megoldásnak valóban színmegtartó hatása van/lehet.
Az élő ember is erős rózsaszín lesz CO mérgezéskor, na meg persze kómába esik. Sőt ha már meghalt is rózsaszín marad...
De a húsok színét egyébként nitritsókkal, nitrátokkal biztosítják, melyek mellékesen jól tartósítanak is (a sózáshoz hasonlóan).
Ezért nem szürke a hentesnél a hús és viszont ezért van tele folyadékkal, mert nitritsó, nitrátsó oldatokkal injekciózzák, hogy benne is legyen ne csak a felszínén.
A felnőttek szervezete egyébként egész jól tolerálja a nitriteket, nitrátokat bár jót nekünk sem tesz!
A nagyon fiatal de már szilárd táplálékot fogyasztani képes gyermekeknek ilyen húst adni viszont felér a gyilkossági kísérlettel! A gyermekeket bizony megölheti a hentestől vett hús, akkor is ha ki van sütve meg van főzve! Kizárólag nitrit/nitrátmentes bébiétel adható nekik!
Halt meg úgy csecsemő pár éve hogy tanyán éltek és kútból ittak, de a kút vize talajvíz és így a műtrágyázás nitrit és nitrátszármazékaival szennyezett volt... :(
#9:
Hozzátenném, TÉNYLEG használatos (volt?) nagyon rövid távú tárolásra, frissáruhoz az oxigén, mint színtuning-gáz, valóban a szín miatt, de a bomlásgyorsító hatás miatt ez nem túl nyerő.
A szénmonoxid adalékgázból pár % ellátja a színőrző szerepet, tartósság-rontás nélkül.
Persze nem egészséges beszuszogni ezt sem. Ha valaki egy ilyen csomagolt negyed kilós szalonna zacskójából kiszuszogja a teljes tartalmat, kb. annyi szénmonoxidot kap, mintha végigszívott volna egy szál cigit (természetesen a cigi többi káros gáza nélkül).
Ismétlem, nem tudom, megkapta-e ez az adalékgáz az EU-s engedélyt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!