Fizikaszámítás? A kettesem múlik rajta! 10. osztály
A feladat :
Egy elhanyagolható ohm-os ellenállású 0,2 H önindukciójú tekercset sorba kapcsolunk egy 20 ohm-os ohmikus ellenállással, s ezeket a 220 V-os 50 Hz frekvenciájú hálózati feszültségre kapcsoljuk. Mekkora a tekercs induktív ellenállása és a kör impedenciája ? Mekkora áram folyik a körben ?
( Bocsi , de nem tudtam ohm-os jelet írni gépen, ezért a válaszodban ird ki te is nyugodtan hogy ohm. )
Annyit tudok hogy :
L = 0,2 H
R = 20 ohm
U = 220 V
f = 50 Hz
-----------
Tehát ki kell számolni ebből induktív ellenállást : XL = ?( Az L a jobb alsó sarokban van csak másképp nem tudom it leírni :S )
Kör impedenciája : Z = ?
Áramerősség : I = ?
A válaszokat előre is köszönöm !!! Nagyon nem értem az egészet és hétfőn dolgozat, ezen múlik, hogy mebukok- e ! :(
Kérem aki válaszol vezesse le a feladatot ! Köszönöm!
16 / L
de egész évben elméletből irtunk dolgozatot.
1,9 felett állok de csak 2 egésztől adnak kettest.
még a legjobb tanuló sem érti az osztályból.
ha nem a kérdésre válaszolsz akkor nem tudo miért irsz egyáltalán választ
XL=L*omega( itt a jel kell hozzás, csak azt nemtom írni)
omega=2pi*f
omega=2*3,14*50=314,592 1/s
XL=0,2*314,592=62,83 ohm
Z=gyök alatt( R^2+Xl^2)
Z=gyök alatt(20^2+62,83^2)=65,93 Ohm
I=U/Z=220/65,93=3,36 Amper
Azt hiszem ez a megoldás. Én erre emlékszek.
ne haragudjon az előző válaszoló, de lehagyta a kezdő fázisszöget!
aki nem ír fázisszöget szinuszos hálózatanalízisben, arra nagyon csúnyán néznek a villamosmérnökök! (és én is az vagyok)
én műszaki egyetemen hallgattam villamosságtant, és le is vizsgáztam belőle.
nincs tiszta öninduktív tekercs, hanem csak tiszta induktivitása van!
(majd kétpóluspároknál fogjátok vizsgálgatni az önindukciót és impedanciaátvitelt.)
itt szükséges a komplex világ bevezetése. A komplex mennyiségeket az [U,I,Z,Y] betű felett felülhúzással jelöljük.
(Villamosságtan 1: szinusz-periodikus hálózatok analízise)
négyzet(j) = -1 //komplex tényező
e természetes állandó = 2,71828...
éad(P): az e állandó felső hatványába emeljük P-t
éad(0) = 1
A körfrekvencia meghatározása:
omega = 2*pí*f = 2*3.14*50 = 314.15 rad/sec
Az ideális thevenin generátor időbeli(t) feszültségfüggvénye:
U = 220*gyök(2) * sin( 314.15*t + 0)
csúcstényező:gyök(2), kezdő_fázisszög:0fok (fí_null = 0_fok -nak is becézik)
Komplex feszültség effektív értékben értendő, mivel nincs kezdő fázisszög, így egy gonddal kevesebb:
U_komplex= 220 V
valós ellenállás:20 ohm
=> komplex impedanciája: ZkomplexR (20 + 0j) ohm
ideális induktív tekercs: 0,2H
=> komplex tekercsimpedancia képlete:
ZkomplexL = L*j*omega = 0,2H*j*314.15 rad/sec = (0 + 62.83j) ohm
--------------------
most van két komplex számokkal ábrázolt impedanciánk, a tekercsé, és az ellenállásé
sorban vannak kapcsolva, és impedanciákkal van dolgunk, így összeadhatjuk a kettőt:
Z eredő = (20 + 0j) ohm + (0 + 62.83j) ohm = (20 + 62.83j) ohm
--------------------
Villamosságtan 1: hálózatanalízis részében megtalálható a hálózat dualitása című tétel, mi szerint az áram feszültséget hoz
létre az ellenálláson, és a feszültség az ellenálláson pedig áramot. (inverz ohm törvény)
Komplex ohm törvény:
U_komplex = Z_komplex_eredő * I_komplex
I_komplex = 220 v / (20 + 62.83j) ohm = (1,012 - 3,179j) A
ez a komplex áram folyik az áramkörödben.
Alakítsuk vissza áramfüggvénnyé!
itt polár-descrates átalakítás szükséges, hiszen komplex koordináta rendszerben dolgozunk, amely egy valós és egy képzetes tengelyből áll, és ezek a komplex értékek a koordinátarendszer (X;Y) pontjait jelölik, innen az origóból paramétervektor húzható, aminek a sugara lesz az effektív érték, és az X tengellyel bezárt szöge a kezdő fázisszöge!
Ikomplex = (1,012 - 3,179j) A
r_sugár=gyök( négyzet(x) + négyzet(y)) = gyök( négyzet(1,012) + négyzet(- 3,179)) A = 3,336 A
kezdő_fázisszög = arkusz_tangens(y/X) = arkusz_tangens(-3,179/1,012) fok = -72,342 fok
praktikusabb, ha van a számológépeden Pol() gomb. A Feszültséget ugyanígy beütöd, csak éppen a Rec() gomb használatával, és máris komplexé vált.
tehát a keresett áramfüggvény: (szorozzuk vissza a csúcstényezővel! gyök(2) )
I = gyök(2)*3,336 * sin ( 314.15*t + -72,342) A
------------
megjegyezném, hogy Xl és Xc jelöléseket csak barbár középiskolában tanítanak, aki arra vetemedik, hogy papírra veti felsőoktatásban, azt keményen megbuktatják.
azért remélem, hasznos volt a válasz, és egy kis ízelítő, hogy ilyenekkel fogtok számolni főiskolán, és megsúgom, egy buktató tárgy :)
aki ezt nem tudja, annak semmi esélye a Laplace-transzformációs tranziens analízisnél, ugyanis meg kell mondani, hogy viselkedik be és kikapcsoláskor a villamos hálózatod, egyébként nem lehetsz szakember.
ha további kérdésed van, akkor felteheted.
ui: ha nálatok senki sem érti az osztályban, akkor nagyon nem ajánlom, hogy villamosmérnöknek menjetek tovább!
úgy van kitalálva a Villamosságtan című tárgy, hogy már az elején kibuktassa a nem odaillő mérnökpalántákat.
gondolkozz haver!
annyi egyest beír neki, amennyit csak akar, visszamenőleg is, órai munkára, azt bizonygathatod, tanúkkal hogy nem úgy volt... meg is bukott, és a törvényesség is megvan!
mindig a tanárnak van igaza, ezért mi egyetemen magunk választhatjuk ki a tárgyfelvételnél.
aki szerint az első semmitmondó válasz sokkal hasznosabb, mint a negyedik egyetemi szintű kibővített, annak vagy fingja sincs a villamosságtanról, vagy pedig kis szaros műszaki középiskolás szerencsétlenség, aki életében nem látott oszcilloszkópot, és nem mért vele fázisszöget!
minden nagyobb induktív áramfelvételű fogyasztón megtalálható egy fázisjavító kondenzátor, és ennek kiszámításához szükség van komplex koordináta-rendszer képzetes részre is!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!