Hány százalék vizet kell elpárologtatni a krumpliból, hogy megsüljön?
A sülés nem csak víz elpárolgást okoz.
Más folyamatok is lejátszódnak sülés közben. Nem véletlenül változik a színe és az íze is. Pörzs anyagok is képződnek és a keményítő karamellizálódni kezd a magas hőmérséklettől. És a tartószövetek eltöredeznek, a krumpli megpuhul.
Ha 1 kg hasábburgonyát megsütsz forró olajban kb 85 dkg lesz roseibni lesz. A különbözet az elvesztett víz, és a felszívott olaj...
Mert sütésnél sokkal inkább elforr a benne lévő víz és nem elpárolog.
Tehát először fel kell melegítened a forráspontjára.
Ha felforralod, akkor igen.
Én elforralást írtam.
Vagyis először fel kell melegítened a forráspontra (ehhez kell a fajhő), majd a forráshővel kiszámítod, hogy mennyi hő kell az elforraláshoz.
De még egyszer: nem csak a krumpli víztartalmának elforralására fordítódik a hő. Szóval ez így egy nagyon durva becslés lesz, amit számolni próbálsz.
"A kérdés nem arra vonatkozott, hogy csak párolgást okoz-e a sütés, hanem, hogy mennyi energiát kell hozzá közölni..."
Kötözködni az megy, de a kérdést rendesen megfogalmazni már nem. Nem sikerült azt megkérdezned amit szerettél volna. Csak olvasd vissza bátran...
A kérdés egy vizszázalékot kérdez.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!