Honnan tudják a fizikusok, hogy megváltozik a kvantumok viselkedése, ha nem figyelik (vizsgálják, mérik), ahhoz képest, amikor vizsgálják, hogy ha NEM figyelik?
Laikus vagyok, de néztem pár műsort erről, és ezt nem vette be a gyomrom. Mi alapján nyilatkoznak olyan változásról a kvantumok viselkedésével kapcsolatban, amit nem néztek, vizsgáltak, mértek, rögzítettek?? Ez paradoxon. A nem megfigyelhető jelenségek megfigyelése?
Köszönöm a válaszokat, remélem megértem!
Elég nehéz erre hétköznapi párhuzamot találni, de olyasmi ez az egész, mint a cica az alábbi videóban:
https://www.youtube.com/watch?v=1LL4-uBd_AQ
A cica mindig áll, amikor ránézel, de közben tudod, hogy két ránézés között mozognia kellett, hiszen mindig máshol áll. Így annak ellenére, hogy a cicát soha nem látod mozogni, mégis van rá bizonyítékod, hogy tud.
Még egy dolog: NEM a megfigyeléstől változik meg.
A megfigyelés LEHETŐSÉGÉTŐL.
Ha a részecske olyan helyzetben van, hogy valamelyik tulajdonságát meg lehet figyelni, akkor bizonyos szempontból kötött. Ez egészen más környezet neki, mint ha NEM kötött.
Mindig a vizet mondom példának: mederbe lehet szorítani, és akkor meg tudjuk figyelni, hogy folyó, vagy tó lesz belőle.
És ha NINCSEN meder? Akkor folyó, vagy tó?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!