Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Tisztán tudományos szempontból...

Tisztán tudományos szempontból reális az az elképzelésem, hogy Isten olyan, mint a gravitáció?

Figyelt kérdés
Azaz nem szeret, nem gyűlöl, csak van. Ha a fejünkre esik egy zongora, akkor rossz, de ha stabilan állunk a földön, akkor meg jó. Ennyi erővel a gravitációhoz is lehetne imádkozni. Sőt tovább megyek. Lehet, hogy Isten és sátán egy és ugyanaz az erő? Ilyen szempontból hiszek Istenben, de nem vagyok vallásos. Jehova tanúi kíméljenek a szidalmazástól! (Bár ők nem ezen az oldalon vannak.)

2017. jún. 23. 11:07
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
Fáj, hogy valami tudományos kérdés helyett ilyet raksz fel a tudományok kategóriába, valami tudományos kérdés helyett. Mondom ezt vallásos személyként.
2017. jún. 23. 13:02
 12/21 Wadmalac ***** válasza:

"Kérdező, a kérdésed távol áll a kereszténységtől, a felvetésed egyértelműen marhaságok."

Egy vakhívő kereszténynek talán.

Miért, Descartes is hülye volt?

2017. jún. 23. 13:22
 13/21 Wadmalac ***** válasza:

Nem egy filozófus, sőt, köztük sok hívő filozófus felvetette ezeket a kérdéseket:

Isten magára hagyta a világot a teremtés után?

Isten nem jó, nem rossz, hanem minden egyszerre?

Csak a "tisztán tudományos szempontból" kezdést kell levenni, máris nem hülyeség a kérdés, csupán a spanyolviasz feltalálása a filozófia terén.

Egyébként szerintem értelmesebb kérdés, mint az egymilliomodik "mi az élet értelme?".

:)

2017. jún. 23. 13:43
 14/21 anonim ***** válasza:

Szerintem is, csak rossz helyre került.

Tudomány 0%, hit 100% van benne.

Más probléma nincs, teljesen korrekt kérdés.

2017. jún. 23. 13:52
 15/21 Wadmalac ***** válasza:
58%

Hát az alkalmazott tudományok tényleg nem a legjobb hely.

filozófiai kérdésként a bölcsészet ágban elférne.

2017. jún. 23. 14:09
 16/21 anonim ***** válasza:

A vallásos kérdéseket azért (is) a vallás kategóriába célszerű tenni, mert előbb-utóbb ráugranak a szektások, és ízekre cincálják az egészet. Annyi fajta pokol nincs is, ahány féle helyre beutalják majd a kérdezőt.

Tudomány meg nem sok lesz benne.

A végén pedig csak ez marad.

2017. jún. 23. 14:14
 17/21 Wadmalac ***** válasza:

Na ja, itt tutira higgadtabb reakciókra számíthat.

Ott egy ilyen kérdés egyeseknek máglyahalált ér.

2017. jún. 23. 14:16
 18/21 A kérdező kommentje:
Kérdező vagyok. Bocsánat, ha nem jó helyre tettem ki a kérdést! A valláshoz nem akartam, mert fanatikusokkal nem vitatkozok. Arra voltam kíváncsi, hogy logikusan gondolkodó emberek, hogyan látják ezt a dolgot. De tényleg inkább filozófia. Bár azt is tudom, hogy sok agykutató orvos, professzor vagy csillagász van, aki nem találja borzasztónak a feltevésemet. És szerintem már sok tudós koponyában is megfogalmazódott ez, vagy hasonló.
2017. jún. 23. 14:23
 19/21 anonim ***** válasza:
Hát semmiképpen sem alkalmazott tudomány :D Sokkal inkább filozófia, ahogy írtad, így a bölcsészet alatt lenne a legjobb helye.
2017. jún. 23. 14:29
 20/21 anonim ***** válasza:

"aki nem találja borzasztónak a feltevésemet."

Az a baj, hogy pont a lényegét nem érted az egésznek.

A feltevésed 100%-ból a légből kapott, semmiféle alapja vagy kapcsolódó jelensége NINCS. Ezért illene tökéletesen a vallási kérdések közé: ott remekül el lehetne beszélgetni róla.

A tudományban viszont olyan kérdések merülnek fel ilyenkor, hogy jó, akkor nézzük:

- Istennek van hatása? Mint a gravitációnak?

Akkor ez mérhető? Mivel, hogyan, milyen körülmények között, mikor - és miféle ez a hatás?

- ez a hatás eszerint változik? Hogyan? Időben? Térben? Templom közelében erősebb ez a hatás? Van, ahol nincs is ilyen hatás?

Vagy: jó emberek mellett jobban jelentkezik ez a hatás? De milyen szempontból jó ember?

- miféle hatása van akkor az ördögnek? Hasonló, vagy egészen másféle? Ezek a hatások lerontják egymást?

...amint látod, még csak elkezdtem gondolkodni. Ez a kis töredéke a felmerülő kérdéseknek.

Ráadásul ezt ne úgy képzeld el, hogy majd filozófusok elkezdenek gondolkodni rajta - nem. Tudósok azok mérnek.

Ha nincs közvetlen műszerük (mert állítólag az istent nem lehet materialista eszközökkel mérni), akkor közvetve, vagyis MEGNÉZIK minden egyes emberre, hogy mit jelent ez a hatás. Erről szépen készül egy hatalmas statisztika.

Stb. stb.

Ugye látod, hogy ez nevetséges lenne.

Most már látod, hogy miért nem ide való ez a kérdés?

Hasonló felmérések már készültek, csak sokkal kisebbek - és ezekből egyértelmű, hogy az istennek NINCSEN ilyen hatása. A hívő emberek minden dologban szinte ugyanolyanok, mint az ateisták - kivéve azt, hogy az ateisták átlagban valamivel okosabbak.

De ez nem az isten hatása lehet, hanem inkább a több és hatékonyabb gondolkodásé.

2017. jún. 23. 16:54
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!