15:45 = háromnegyed négy?
Igen.
15:15 - Negyed négy.
15:30 - Fél négy.
15:45 - háromnegyed négy.
16:00 - Egész.
Gondolj úgy ezekre, mint a törtekre. Mindig az egészből számítasz. Ha 15 óra van, akkor a következő órához képest számítasz.
#3: Sajnos van, és a kérdező nincs egyedül. Láttam már itt hasonló kérdéseket.
Kérdező: A dolog úgy értelmezendő, hogy a negyedik órának telt le a háromnegyede. Azaz dél óta eltelt három óra, meg egy háromnegyednyi a negyedi órából.
háromnegyed négy = 4/4 * 3 = 3
15:45 = 1:3 = 1/3
1/3 ≠ 3
Az a helyzet, hogy az analóg kijelzős, körszámlapos órák fogyásával ez az időmegadási mód el fog halni, mert elveszti a vizualizálható tartalmát, a mutató helyzetét a negyedkörökhöz.
Nem tudom, ki hogy van vele, de nekem egy körszámlapra nézve automatikus a negyed, fél, háromnegyed lesz-múlt időt kimondani, de digitális kijelzőről kényelmesebb simán a számokat felolvasni.
Igen, de érthető a kérdés, mert más országokban mást jelent.
Pl. félöt itt 4.30, míg pl. Hollandiában a félöt 5.30. Mindkettő logikus, csak egyik helyen úgy értelmezik, hogy fél óra múlva 5, a másik helyen meg úgy, hogy 5 múlt féllel. Pl. Nagy-Britanniában "half past 5" féllel múlt 5, a "past" elhagyásával született a "half 5", ami nekünk viszont félhat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!