Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Vektor-skalár vs. Skalár-vekto...

Vektor-skalár vs. Skalár-vektor függvény. Melyik melyik?

Figyelt kérdés

Eddig úgy hittem, hogy a vektor-skalár függvények vektorokhoz rendelnek számokat (tehát ℝ^k -> ℝ típusúak), s így a kalkulusban tárgyalt egyszerű többváltozós z=f(x,y) függvények ilyenek. Ezzel szemben egyre több helyen azt látom, hogy ezeket nevezik skalár-vektor függvénynek, s pl. egy pontszerűen mozgó test pályáját pedig vektor-skalár függvénynek (holott szerintem az egyértelműen ℝ -> ℝ^3 típusú, hisz az egyes t időpontokhoz rendeli a pont koordinátáit... emiatt pedig indokolt lenne a skalár-vektor megnevezés).

Megzavarodtam. Melyik melyik?

2016. nov. 29. 14:18
 1/2 anonim ***** válasza:
Ez a fajta elnevezés nem a matematikai hozzárendelés sorrendjét követi, hanem éppen fordított és a függvényben szereplő karakterek sorrendjét követi. Tehát egy r(t) függvény (pl. egy pont időfüggő helyvektora a térben) egy vektor-skalár függvény, mert az r egy vektor, a t meg skalár. De pl. ha a hőmérsékletet akarod leírni a térben, T(r), akkor ez egy skalár-vektor függvény, mert a T skalár, az r pedig vektor.
2016. nov. 29. 14:28
 2/2 anonim válasza:
Hát nem tudom, mi többváltozós függvénytanból azt tanultuk, hogy az általad is írt ℝ^k -> ℝ a vektor-skalár függvény. Bár lehet, hogy ez is olyan, mint amikor a leképezéseket balról vagy jobbról írjuk: azaz pl. a homomorfizmusokat (ab)φ=aφ*bφ avagy φ(ab)=φ(a)φ(b) alakban is szokás definiálni.
2016. nov. 29. 20:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!