Paraméteres feladathoz hogyan kezdjek neki?
Ez ilyen nyári frissítő, év közben csináltunk ilyesmiket de nem emlékszem pontosan.
Ez a feladat:
Határozzuk meg a p valós paraméter minden azon értékeit, amelyekre minden valós x esetén:
Előre is köszönöm
Kezdéshez egy videót ajánlok:
https://www.youtube.com/watch?v=3aMknufVzmw&context=C3f1e521..
Ez még nem paraméteres, ha további segítség kell, szóljál!
Szia, a videóban elmondottakat értem, és tudom. De jól jött egy kis frissítés. A kérdésemben linkelthez hasonlót csináltunk év közben. Olyat biztosan amikor csak szimplán egy paraméteres egyenlőtlenség van, és ott tudom hogy mindig úgy kellett rendezni hogy 0 legyen az egyik oldalon. Aztán pedig a p paramétert vizsgáltuk, 0, pozitív és negatívra.
Jó helyen járok?
A számláló minden x-re pozitív. Tehát innentől annyit kell garantálnunk, hogy a nevező minden x-re negatív legyen.
Az x-ben másodfokú nevező akkor lesz minden x-re negatív, ha:
1. fordított állású a parabola, azaz p negatív
ÉS
2. A másodfokú egyenletnek nincs megoldása, azaz a diszkrimináns negatív. Ebben az esetben ugye a parabola nem metszi az x-tengelyt, az egész a negatív oldalán fut.
A diszkriminánst felírod, nekem egyszerűsítés után erre -32p^2 - 8p + 4 jön ki, ami p<-1/2 és p>1/4-re negatív. De az első lépésben már megállapítottuk, hogy p-nek negatívnak kell lennie, tehát a válasz:
p < -1/2
A #3 válaszban megkaptad a megoldást, itt az ábra hozzá:
Talán rossz lenne az utolsó válasz?!
Nem értelek, tényleg ugyanúgy megy minden, csak szám helyett betű van.
Le tudod magad ellenőrizni a következőképp: Felveszel random értékeket a paraméterekre, és előállítod úgy a megoldást.
Utána levezeted paraméteresen a feladatot, és a végképletbe utólag beírod az első lépésben használt random értékeket.
Ha a két módszerrel kapott eredmény egyezik, akkor nagy eséllyel jó a paraméteres levezetésed is.
Ezen metódus nagy előnye, hogy bonyolultabb paraméteres számítások esetén (ahol több oldalas levezetésekről van szó) a lépésközi ellenőrzések, ill. az esetleges hibák feltárása igy nagy hatékonysággal valósul meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!