Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Miért van más íze a meleg...

Miért van más íze a meleg víznek, mint a hideg víznek, ha ugyan úgy kiengedjük a csapot mindkettőnél? Mik befolyásolják az ízüket?

Figyelt kérdés
2016. jún. 11. 14:39
 1/5 dellfil ***** válasza:
100%

Egyrészt a hőmérséklet befolyásolja az ételek, italok ízét. Az ízérzékelésben nagy szerepe van tehát a hőmérsékletnek is.

Másrészt ha az a víz egyszer már fel lett forralva, sok ásványi anyag hiányzik belőle. Amúgy meg ha csak megmelegíted is a vizet, akkor azért is más íze lesz mert a benne oldott gázok nagy része is távozik. Főleg a széndioxid - amely meghatározója tud lenni a víz ízének.



dellfil

2016. jún. 11. 15:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 A kérdező kommentje:
Én csapvízre gondolok. Nem forralt vízre. Amúgy a hőmérséklet növekedésével azért változik az ételek íze, mert az ízlelőbimbóink máshogy érzékelik, vagy maga az íze változik meg?
2016. jún. 11. 17:59
 3/5 dellfil ***** válasza:

"Amúgy a hőmérséklet növekedésével azért változik az ételek íze, mert az ízlelőbimbóink máshogy érzékelik, vagy maga az íze változik meg?"


Szerintem is-is. Az étel ízét nagyban befolyásolja az állaga, azt meg a hőmérséklet. Gondolj csak a hideg marhapörköltre... :) Ellenben milyen finom tud lenni a hideg sült kocsonyás szaftja. No elég, ne főzzünk tovább. :D

Ételnél, italnál az élvezeti értéket az összetétel-hőmérséklet- kinézet kombó szabja meg.

Nyilván az ízlelőbimbók működését is nagyban befolyásolja a hőfok.

"Aztán ott a koszt hőmérséklete. A meleg ételben például az édeset könnyebb, a keserű ízt nehezebb felfedezni. Vagy ott a szín. Kísérletek bizonyítják, hogy bekötött szemmel a fehér csoki is van olyan finom, mint a tej, és nem véletlen az sem, hogy az élelmiszergyártók erős vajszínűre festik az amúgy fakó margarint."

Na erről beszéltem!

Idézet ebből:

[link]


dellfil


Ui.:A témáról sok minden megtalálható itt:

[link]

2016. jún. 11. 21:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 anonim ***** válasza:
100%

Az oldat telítettsége a hőmérséklet függvényében változik.

De ha meleg csapvízre gondolsz, ott a víz keresztülfolyik még valamin, ami melegíti, és az is hozzátehet az ízéhez. Főleg egy hőtárolós bojler esetében, amiben állott forróvíz van.

2016. jún. 12. 20:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 anonim ***** válasza:

Igazából a meleg víz általában egy jó nagy tartályban található, ahol képes megposhadni. Ha olyan bojlered vagy hőtárolód/cserélőd van, aminek felül vannak a kivezetései, akkor minden nehezebb anyag, ami a csővezetékből bekerül az lerakódik a tartályban, soha nem ürül ki onnan. A vezetékhálózat sem olyan tiszta, mint gondolnád, sok házba ólomcsövek mennek és a szereléseknél sem sterilizálják a csöveket, Sanyi az árokásónak nem is jut ilyen az eszébe, majd ügyi kiürül valamelyik háztartásban a belekerült föld stb.


A másik, hogy a vízkő is szerintem módosíthatja az ízt, abból meg néhány év alatt több kiló ülepedig/válik ki a bojlerben.

2016. jún. 14. 12:44
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!