Miért van más íze a meleg víznek, mint a hideg víznek, ha ugyan úgy kiengedjük a csapot mindkettőnél? Mik befolyásolják az ízüket?
Egyrészt a hőmérséklet befolyásolja az ételek, italok ízét. Az ízérzékelésben nagy szerepe van tehát a hőmérsékletnek is.
Másrészt ha az a víz egyszer már fel lett forralva, sok ásványi anyag hiányzik belőle. Amúgy meg ha csak megmelegíted is a vizet, akkor azért is más íze lesz mert a benne oldott gázok nagy része is távozik. Főleg a széndioxid - amely meghatározója tud lenni a víz ízének.
dellfil
"Amúgy a hőmérséklet növekedésével azért változik az ételek íze, mert az ízlelőbimbóink máshogy érzékelik, vagy maga az íze változik meg?"
Szerintem is-is. Az étel ízét nagyban befolyásolja az állaga, azt meg a hőmérséklet. Gondolj csak a hideg marhapörköltre... :) Ellenben milyen finom tud lenni a hideg sült kocsonyás szaftja. No elég, ne főzzünk tovább. :D
Ételnél, italnál az élvezeti értéket az összetétel-hőmérséklet- kinézet kombó szabja meg.
Nyilván az ízlelőbimbók működését is nagyban befolyásolja a hőfok.
"Aztán ott a koszt hőmérséklete. A meleg ételben például az édeset könnyebb, a keserű ízt nehezebb felfedezni. Vagy ott a szín. Kísérletek bizonyítják, hogy bekötött szemmel a fehér csoki is van olyan finom, mint a tej, és nem véletlen az sem, hogy az élelmiszergyártók erős vajszínűre festik az amúgy fakó margarint."
Na erről beszéltem!
Idézet ebből:
dellfil
Ui.:A témáról sok minden megtalálható itt:
Az oldat telítettsége a hőmérséklet függvényében változik.
De ha meleg csapvízre gondolsz, ott a víz keresztülfolyik még valamin, ami melegíti, és az is hozzátehet az ízéhez. Főleg egy hőtárolós bojler esetében, amiben állott forróvíz van.
Igazából a meleg víz általában egy jó nagy tartályban található, ahol képes megposhadni. Ha olyan bojlered vagy hőtárolód/cserélőd van, aminek felül vannak a kivezetései, akkor minden nehezebb anyag, ami a csővezetékből bekerül az lerakódik a tartályban, soha nem ürül ki onnan. A vezetékhálózat sem olyan tiszta, mint gondolnád, sok házba ólomcsövek mennek és a szereléseknél sem sterilizálják a csöveket, Sanyi az árokásónak nem is jut ilyen az eszébe, majd ügyi kiürül valamelyik háztartásban a belekerült föld stb.
A másik, hogy a vízkő is szerintem módosíthatja az ízt, abból meg néhány év alatt több kiló ülepedig/válik ki a bojlerben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!