Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Ez most akkor hogy is van? (bov)

Ez most akkor hogy is van? (bov)

Figyelt kérdés
Ha egy pisztolybol kilovunk egy golyot es megallitjuk az idot es a golyot elvesszuk es 1 meterrel arebb tesszuk es vissza allitjuk az idot akkor a golyo megy tovabb vagy leesik? leccives a valaszt indolkojatok meg..
2010. ápr. 10. 14:37
 1/10 anonim ***** válasza:

1.) Az időt nem tudjuk megállítani.

2.) Ha feltételezzük, hogy igen, számodra is megáll és nem tudsz mozogni.

3.) Ha feltételezzük, hogy tudsz, akkor elveszed a lendületét mikor megfogod és ezért egyszerűen leesik, mint amikor elkapsz egy eldobott labdát, arrébb viszed és elengeded. Az sem fojtatja az útját ugyan azzal a sebességgel.

2010. ápr. 10. 14:55
 2/10 anonim ***** válasza:

szerintem is elveszíti a lendületét, mert ahogy átteszed,ahhoz hogy meg tudjad mozdítani le kell küzdened(hogy megemeld) a lendületét, ami miatt -mivel megállt az idő- helyhez van kötve

Ez az én véleményem :D

2010. ápr. 10. 15:05
 3/10 A kérdező kommentje:
feltetelezve mondtam..es en nem erre vagyok kivancsi...en tudnek ,mozogni...es nem rajtam van a lenyeg hanem a golyon hogy tudjae folytatni az utjat vagy sem..nem lehet hogy itt senki se arra valszol amire akarjuk..
2010. ápr. 10. 16:30
 4/10 anonim válasza:
szerintem ha megállítod az időt és a golyót megfogod, átrakod egy másik helyre, elengeded, újraindítod az időt akkor ugyan úgy menne egyenesen a golyó, mert amikor például a repülő focilabdába is beleérsz akkor csak eltérül de a lendülete megmarad
2010. ápr. 10. 17:34
 5/10 anonim ***** válasza:
Én a "A válasz megírásának időpontja: ma 15:05" vagyok, és kérdem, miért nem arra válaszoltam? Szerintem leesik, elveszíti a lendületét. Hogy miért, azt írtam fentebb,azért mert abból az állapotból kibillented
2010. ápr. 10. 20:27
 6/10 anonim ***** válasza:

Ha az idő megáll, a golyó elmozdításához végtelenül nagy erőre volna szükség. Az elérhető gyorsulás ugye az F=m*a képletből kiszámolható, a megtett út pedig az S=(a/2)t^2 alapján számolható lenne. Mivel t=0, a teljes szorzat értéke 0 (nulla) azaz nem mozdulna el, bármekkora erő is hatna és bármekkora gyorsulásra lennénk amúgy képesek.

maci

2010. ápr. 12. 15:51
 7/10 anonim válasza:
és ha csak úgy vesszük mintha nem az időt állítanánk le, csak nagyon lelassítanánk, vagy mi lennénk nagyon gyorsak akkor azt a majdnem végtelen erőt létre tudnánk hozni, amikor elmozdítjuk a golyót, vagy hülyeséget mondok?
2010. ápr. 12. 20:57
 8/10 anonim ***** válasza:

Ha nem megállítjuk, az időt csak adott mértékben lassítjuk, a lassítás mértékével nőne a szükséges erő, és a konkrét megálláskor válik végtelenné. És persze nyilván létezhet olyan mérvű időlassítás, hogy elő tudjuk állítani a szükséges erőt. De ez nem ennyire egyszerű

Ezzel a kérdéssel az a baj (mint a legtöbb elméleti kérdéssel), hogy annyiféle kezdeti feltételt adhatok meg, hogy gyakorlatilag bármilyen kimenetele lehet a gondolatkísérletnek.

Nézzük a konkrét esetet. Az első feltétel, hogy csak az időt állítom meg. és rajtam kívül mindenki és minden számára áll. Ekkor az van, amit írtam: nincs erő amivel meg tudom mozdítani a golyót. Jön a következő feltétel: "jó akkor tegyük fel a golyót el tudjuk mozdítani" Ezzel az lesz a baj, hogy immár ugyan oda tudom helyezni a golyót mondjuk egy méternyivel, de ekkor a tömege könnyen belátható hogy nulla kell legyen (áll az idő). Ha viszont nulla, nincs impulzusa (I=m*v), mert, ha egyik tényező nulla -ezt már korábban beláttuk- a szorzat is az. És ha ugye nincs impulzusa, abban a pillanatban megáll, és le is esik! Másik szélsőséges eset, amikor kijelentem: "jó, akkor képes vagyok végtelen erőkifejtésre". Ettől még a golyót nem fogom tudni odébb rakni, mert MINDEN egyes atomjára igaz a végtelen erő szükségessége, magyarul ha hátulról kezdem el "terelgetni végtelen erővel a tárgyat, az elejénél lévő atomok nem fognak mozdulni. Ugye az atomi kötés jóval gyengébb ennél a végtelen erőnél, azaz csak szétkenném a golyót, de el nem mozdulna semerre. "jó akkor minden maradjon úgy, mintha nem raktam volna odébb, csak "vágjuk ki" azt az időszeletet, ami alatt azt az egy métert megteszi a golyó. Tehát egyik pillanatban itt van, a következőben meg egy méterrel odébb (végül is ez pont olyan, mintha simán odébb tettük volna). Ekkor természetesen tovább fog repülni a golyó mintha mi sem történt volna. Egy szó mint száz; tetszőleges pontossággal definiálhatod az esetet, illetve a körülményeit, és mindegyiknek akár teljesen más lesz a kimenetele. Tehát ha csak ennyi a kérdés, a következőt kell felelni:

Hogy mit fog az a szerencsétlen golyó csinálni, az attól függ (mármint az összes többi nem definiált körülménytől) ....

De felelhetném azt is, hogy nem elég a kapott információ a kísérlet kimenetelének megítéléséhez.

És legyenek az előző sorok indoklások.

maci

2010. ápr. 13. 11:16
 9/10 anonim válasza:
Igaza van az első válaszolónak. Gondolj egy labdára.
2010. ápr. 18. 11:45
 10/10 anonim válasza:
ha megfogod a repülő labdát akkor a labda lendületét átveszi a kezed
2010. ápr. 19. 21:15

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!