Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Hogyan tudom meghatározni egy...

Sir Wayne Rooney kérdése:

Hogyan tudom meghatározni egy kör és egy egyenes távolságát?

Figyelt kérdés
Konkrétan az y =3/4x -8 egyenesről és az x^+(y-3)=25 körről van szó de nekem elég a megoldás menete általánosan.

2016. máj. 6. 09:29
 1/4 anonim ***** válasza:
100%
Nézd meg, milyen messze van a kör középpontja az egyenestől, aztán ebből vond ki a kör sugarát. Ha nem negatív, akkor ez a távolságuk, ha negatív, akkor pedig 0.
2016. máj. 6. 10:14
 2/4 anonim ***** válasza:

Ha a kör és az egyenes metszik egymást, akkor a távolság nulla. Ha nem metszik, akkor pedig:

Először is a kör középpontjából merőlegest állítasz az egyenesre. Ha az egyenesed meredeksége 3/4 mint a példádban, akkor a merőleges meredeksége -4/3 lesz, azt már csak el kell tolni úgy, hogy a kör közepén menjen át.

Az így kapott egyenes és az eredeti egyenes egyenleteinek közös megoldásával megkapod a metszéspontjukat. A metszéspont és a kör középpontja közti távolság mínusz a kör sugara lesz a két alakzat távolsága.

2016. máj. 6. 11:59
 3/4 anonim ***** válasza:

Pont és egyenes távolságának meghatározására egy fokkal közvetlenebb módszer, hogy felírjuk az egyenes „normált egyenletét”, azaz 0-ra rendezzük, valamint x és y együtthatójának négyzetösszegét 1-re normáljuk, majd az egyenlet bal oldalát függvényként kezelve behelyettesítjük a pont koordinátáit. Az így kapott kifejezés értékének abszolút értéke lesz a pont távolsága az egyenestől. (Oké, ez most hosszúnak tűnik, de csak azért, mert minden elemi lépést részletesen leírtam.) A konkrét esetben az egyenlet 0-ra rendezve:

3/4*x – y – 8 = 0,

x és y együtthatójának a négyzetösszege

(3/4)^2 + (–1)^2 = 25/16.

Ennek a négyzetgyökével osztva az egyenlet

3/5*x – 4/5*y – 32/5 = 0.

Helyettesítve a kör középpontjának koordinátáit a bal oldalba:

3/5*0 – 4/5*3 – 32/5 = –44/5,

Tehát a középpont és az egyenes távolsága 44/5 lesz, ebből kivonva a kör sugarát, ami ugye gyök(25) = 25/5, éppen 19/5 = 3,8 adódik, ami pozitív, tehát ez lesz a kör és az egyenes távolsága.

Még az is egy lehetőség, a pont és egyenes távolságának meghatározására, hogy a 25 helyére beírsz egy r^2 paramétert, és keresed, hogy r mely értékére lesz az egyenleted diszkriminánsa 0 (ugye y helyére beírhatod, hogy 3/4*x – 8, és akkor már csak 1 egyenleted van).

2016. máj. 6. 12:47
 4/4 A kérdező kommentje:
Rendben már sikerült , köszönöm a válaszokat!
2016. máj. 8. 19:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!