Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Szerintetek mennyire állja...

Szerintetek mennyire állja meg a helyét az elméletem?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Nagyon sok dokumentumfilmet néztem az univerzumról, tulajdonképpen az összes elérhetőt megnéztem, amit csak meg lehet szerezni magyar nyelven. Azt tudjuk, hogy az univerzum tágul. Nos, jelenleg nem tudni, hogy mégis mekkora a világegyetemünk, hisz nem látunk el a végéig, mivel a fény még nem is ért el hozzánk olyan messziről. Tehát ebből következik az, hogy megbecsülhetetlen a világunk mérete. Azt mondják, hogy nagyon, nagyon, nagyon sok idő múlva(pontos értéket nem tudok) kihunynak a csillagok(még a törpék is), és sötétség lesz az egész világegyetemben. Azt is tudjuk ugye, hogy az anyag nem vész el, csak átalakul. És mivel a világegyetemünk növekszik, így a galaxisok is egyre távolabbra kerülnek egymástól.

Ott vannak a fekete lyukak. A fekete lyuk elvileg mindent magába szív, még a fényt is. A kérdés az, hogy mi lesz azzal az anyaggal, amit magába szív a fekete lyuk? Szerintem a fekete lyuk arra van, hogy majd mire a mostani világegyetemünk "kihal", a fekete lyukak magukba szívják az anyagot, és mire ugye "kihal" a világegyetem, addigra már a fekete lyuk rengeteg anyagot szívott magába, és mint az élet körforgásaként, mikor már tulajdonképpen mondhatni, hogy "megtelt", akkor összesűrűsödik a fekete lyuk, majd felrobban, így kivetve magából azt az anyagot, amit magába szívott a több milliárd év alatt, így létrehozva megint egy új világegyetemet. Nos, mivel nem tudjuk, hogy a mostani világegyetemünk mégis mekkora, így feltételezhetem azt, hogy a miénk is így jött létre, és amit az ősrobbanásnak neveznek, az tulajdonképpen egy fekete lyuk volt, és mivel több fekete lyuk van, ezért több ősrobbanásnak is kellett lennie, csak tőlünk felfoghatatlan távolságra, és mivel annyira messze van, hogy a fénye még nem ért ide, ezért nem is tudunk róla. Nekem ez az elméletem. Leegyszerűsítve:

Van egy szőnyeg(a világunk), azon szétszórjuk a morzsákat. A fekete lyuk(porszívó) ezeket összeszedi idővel, majd mikor már megtelt a porszívó zsákja, akkor ezeket a felszívott morzsákat újra szétteríti a szőnyegen, így létrehozva a körforgást, ami az idők végezetéig, végtelenszer mehet végbe.

Ezen az "elméleten" 2 cigaretta elszívásának az ideje alatt alkottam meg, szóval biztos lesz benne hülyeség, de attól függetlenül szerintem elgondolkodtató.

2016. febr. 23. 04:52
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%
Nem mindegy, hogy az okos hülyéskedik, vagy a hülye okoskodik. Nekem ez az elméletem.
2016. febr. 23. 08:22
 2/13 Wadmalac ***** válasza:
58%

Hát száz százalékban valószínűleg nem stimmel a dolog, de azért nem teljes hülyeség. A ciklikus univerzum létező elmélet. De a fekete lyukak önmagukban kevesek új triggernek. Még ha összegyűlnének is valamikor egyetlen fekete lyukká, de a jelen ismereteink szerint ez sem lesz.

A nagy kérdés szerintem, hogy ebben a "kihűlt, szétszóródótt" haldokló univerzumban mit fog produkálni a sötét anyag és a sötét energia. Mert lehet, hogy ott rejlik a válasz a hogyanra.

2016. febr. 23. 08:57
 3/13 anonim ***** válasza:
95%

egyrészt a fekete lyuk nem porszívó.

ha kicserélnéd a holdat egy azonos tömegű fekete lyukra, az ég egy adta világon nem történne semmi azon kívül, hogy nem lennének olyan világosak az éjszakák. (mondjuk azt nem tudom a farkasemberekkel mi lenne, de ezt most hagyjuk)

ha a napot cserélnéd ki azonos tömegű fekete lyukra, akkor meg csak megfagynánk, de egyébként nem változna semmi. tök ugyanúgy keringenének bolygók, mint a nappal.

másrészt a fekete lyukak párolognak. egy idő után a legnagyobb fekete lyuk is szépen eltűnik, mert ha nem lesz már mit megennie, akkor szépen lassan elfogy. (mondjuk a legvégén szép nagyot fog robbanni, mert a tömeg csökkenésével egyre gyorsul a párolgás, de az anyag keletkezés szempontjából már gyakorlatilag semmi)

harmadrészt, még nem tudjuk milyen "ívet" jár be a világegyetem. az biztos, hogy a tágulás gyorsul, de az még nem egyértelmű, hogy mennyire.

jelenleg három elmélet van:

-Nagy szakadás:

a tágulás előbb, utóbb olyan sebességű lesz, amikor már az olyan formációk esetén, mint a galaxisok, naprendszerek sem lesz elegendő a gravitáció az ellensúlyozására. így minden szétesik. később a tágulás olyan mértékű, hogy maguk az atomok is szétesnek és nem marad más, csak egymással kapcsolatba lépni elemi részecskék.

-Hőhalál:

a tágulás ugyan egyre gyorsul, de sosem éri el azt a mértéket, hogy maga az anyag is szétessen. ekkor az történik, hogy szépen lassan, idővel minden részecske elbomlik (ismereteink szerint mindennek van felezési ideje) és nem marad más, mint sugárzás.

Nagy reccs:

amennyiben kevesebb a sötét energia, mint gondoljuk, vagy idővel változik a mennyisége, akkor elméletileg lehetséges, hogy a gravitáció végül győzedelmeskedik és mindent összeránt egyetlen pontba. aztán ebből újra létrejöhet egy világegyetem.

hogy melyik lesz, vagy esetleg egyik sem és egy negyedik változat lesz a nyerő, azt jelenleg nem tudjuk.

pár éve még a legtöbben a hőhalálra szavaztak, most úgy néz ki, a nagy szakadás a nyerő.

2016. febr. 23. 12:38
 4/13 A kérdező kommentje:
Igen, a fekete lyuk elpárolog, de csak egy adott tömeg alatt. Ha a világegyetem a végtelenségig tágul, akkor valóban eltűnik az összes fekete lyuk, hisz lecsökken a világegyetem hőmérséklete. De ez persze csak akkor igaz, ha valóban a végtelenségig tágul az univerzum. Én úgy vagyok vele, hogy mindennek megvan a körforgása, és szerintem nincs véges állapot, hisz úgy nem lenne értelme magának az univerzumnak. Ha a hold helyére raknánk egy fekete lyukat, akkor a forgási sebessége is számit, hisz ettől is függ, hogy mennyire lehet megközelíteni.
2016. febr. 23. 14:01
 5/13 anonim ***** válasza:

"Igen, a fekete lyuk elpárolog, de csak egy adott tömeg alatt."

nem. mindig. csak nagy méret esetén a jelenség nem számottevő. (mármint a beszívott anyaghoz képest)

"Ha a világegyetem a végtelenségig tágul, akkor valóban eltűnik az összes fekete lyuk, hisz lecsökken a világegyetem hőmérséklete."

a fekete lyukak két okból tudnak eltűnni jelenlegi ismereteink szerint:

1. elpárolognak

2. annyi felgyorsul a világegyetem tágulása, hogy a fekete lyuk gravitációja sem tudja már ellensúlyozni, ezért szétszakad.

egyiknek sincs közvetlen kapcsolata a hőmérséklettel.

"Ha a hold helyére raknánk egy fekete lyukat, akkor a forgási sebessége is számit, hisz ettől is függ, hogy mennyire lehet megközelíteni."

nem. az, hogy egy fekete lyukat mennyire lehet megközelíteni nagyon sok mindentől függ. a forgási sebessége csak egy a sok közül.

azonban a forgó fekete lyuk egy átmeneti állapot (technikailag abból következik, hogy a csillagok forognak és ezért a belőlük létrejövő fekete lyuk is forog), ami éppen azért érdekes, mert energiát lehet kinyerni vele a lyukból. kb. a teljes forgási energiáját, a vége pidig az, hogy megáll és "rendes" nem forgó fekete lyuk lesz belőle.

de egyébként tökmindegy, mert csupán arra hívtam fel a figyelmed (próbáltam), hogy a fekete lyuk = mindent elnyel/porszívó/stb. egyáltalán nem igaz, és bármi, ami ebből indul ki, kapásból hülyeség.

2016. febr. 23. 15:04
 6/13 A kérdező kommentje:
Látom rosszul értelmezted azt, amit mondtam. A fekete lyuk mindig párolog, de egy adott tömeg felett már annyira jelentéktelen a párolgás, hogy abból kifolyólag megszűnni nem fog, hisz gyorsabban növekszik, mint párolog. Tehát fogsz egy palackot, aminek alján van egy lyuk, s azon keresztül fogy belőle a víz. Viszont ha a fekete lyuk egy adott tömeg fölött van, akkor vehetjük úgy a dolgot, mintha folyamatosan öntenénk a vizet a palackba, olyan mennyiségben, hogy az a kis lyuk az alján már jelentéktelen, hisz többet öntünk bele, mint amennyi fogy. A hőmérséklet pedig igen is hatással van a fekete lyukra, olvass utána. Ha nem telefonról lennék, akkor bemásolnám neked. A forgásról pedig annyit, hogy nem azt mondtam, hogy csak attól függ, hanem azt, hogy attól is. Mielőtt megírtam az előző kommentemet, alaposan utánajártam annak, amit leírtam, tehát hülyeséget nem írhattam, hisz tulajdonképpen átfogalmazva leírtam azt, amit olvastam, tehát nem csak a hasamra ütöttem.
2016. febr. 23. 15:32
 7/13 Wadmalac ***** válasza:

"abból kifolyólag megszűnni nem fog, hisz gyorsabban növekszik, mint párolog"

Mintha arról az univerzum korról lett volna szó, amikor már a fekete lyukak minden anyagot felzabáltak. Akkor már nem lesz mitől növekedjenek.

2016. febr. 24. 08:03
 8/13 A kérdező kommentje:
Mikor már nem lesz mitől növekedjenek, akkor felrobbannak, és szétszórják az anyagot, és akkor mehet az egész körforgás újra :D
2016. febr. 24. 17:17
 9/13 Wadmalac ***** válasza:
Semmiféle okot nem ismerünk ,amitől fel kéne robbannia, szóval ez nem elmélet, csupán minden alapot nélkülöző hipotézis.
2016. febr. 25. 08:01
 10/13 anonim ***** válasza:

"szerintem nincs véges állapot, hisz úgy nem lenne értelme magának az univerzumnak"

Az univerzum nem vágyik arra, hogy te értelmet találj a történéseiben...

2016. febr. 25. 09:37
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!