Hogyan lehet valamilyen eloszlásfüggvény vagy valószínűség szerint generálni számokat?
Nem nehéz a dolog.
Sorra veszed a 2D térkép minden egyes koordinátapárosát. Generálsz egy RND-t 1-100 között, majd kiszámolod hogy milyen messze van a Te koordinátád a kitüntetett helytől, majd megadod, a generált RND szerint, hogy legyen kirajzolva egy pont vagy sem ...
Pl ha egy gömbhalmaz szerű ábrát szeretnél kirajzoltatni az a következő módon megy:
Legyen (a,b) a gömbhalmaz közepe (itt a legnagyobb a valószínűsége a kirajzolásnak). Indítasz két egymásba ágyazott ciklust ( a két koordináta végigfuttatására). A ciklus magjában generálsz egy RND-t monjuk 1-100 között ... Megnézed hogy a távolság mennyi a koordináta és a középpont között pitagorasz tétellel: SQR((x-a)^2 + (y-b)^2). Ez a szám adja meg, hogy milyen valószínűséggel legyen rajzolva egy pont az adott koordinátán. Mégpedig úgy hogy ha a ciklusmag RND-je nagyobb, mint a távolság, akkor rajzoljon pöttyöt, ha nem akkor nem. Így a 100-nál nagyobb távolságú pontok tuti nem lesznek kirajzolva a kisebbeknél pedig attól függ ugyebár hogy milyen messze van a "Középponttól"...
Köszi, jó ötlet utolsó.
Én másképp csináltam. Mindegyik pontra a térképen amelynek nagyobb a valószínűsége egy bizonyos értéknel ráhuztam egy gaussgörbét és generáltam egy bizonyos számú pontot. Így legalább nincsen zaj a rendszerben, csupán ott vannak pontok ahol a legnagyobb a valószínűség.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!