Létezik pí alapú számrendszer?
Régen élt nép nem tudom már a nevét akik kettes számrendszert használtak, a nyelvükben a számnevek is kettes számrendszer alapján volt.
20-as számrendszert a maják és az inkák használták. Ők nem azt mondták hogy 10 hanem hogy 20 ujjunk van, a lábujjukon is számoltak.
A 60-as számrendszer használata az ókori sumeroktól ered. Erre örökségünk az óra perc közötti átváltás, a szögeknél a szögperc, szögmásodperc.
Az irracionális fi alapú számrnedszerrel ellentétben, a pi alapú számrendszerben nem lenne képe minden természetes számnak. Mondta valaki hogy "A racionális számokról itt nem látszik, hogy racionálisak, végtelen nem szakaszos pi-s törtként írhatók fel." Vegyük pl az 5-öt mely racionális és egyben természetes szám is. Ha megpróbáljuk felírni, akkor ennél jobb közelítéssel nem írhatjuk fel: pí alapú számrendszerben 3,333333333 … ,mely tízes számrendszerben 4,400826620 … . Ezt a 4 egész akármennyi értéket fogja közelíteni egyre jobban a felírás akárhány jegyig folytatjuk és nem az 5-öt. Bármi más felírás még messzebb lenne az 5-től. Ezért nem tekinteném számrendszernek.
Bizony elképzelhető, hogy valaha más alapú, de még más fajta számrendszert is használtak az emberek.
Voltak, akik nem is tudtak számolni. Mégis meg tudták mondani, mennyi birkájuk hiányzik. Amikor született egy újabb, véstek egy vájatot a botjukra. Amikor meghalt egy, összevontak két vájatot. Így hazaérve egy szűk folyosón áthajtva a birkákat 1-1-es hozzárendelésben tudta hozni a birkákat a rovátkákkal. Aztán, ha több rovátka maradt, hiányzott egy bari.
Matematika Történelme könyvben vannak írások arról, hogy ősi kultúrákban nem volt 1-nél nagyobb szám. Mindent egységben mértek és azt osztották szét. Ez nem is tudom milyen számrendszernek minősül. Mindenesetre ebben számoltak.
Ha volt egy korsó olaja valakinek, akkor abból tudott adni egy felet, vagy egy huszadot. Ellenben ha 2 korsója lett volna, az már egy nagyobb tartály (mondjuk hordó) többed részét képezte és nem két korsót jelentett.
Nagyon furcsán hangzik? Akkor gondolj a méterre és a centiméterre. Csak ők nem mentek el a másik irányba.
Inkáknál 20as számrendszer volt. Volt. Már nincs.
Nem azt mondom, hogy ezek a számrendszerek nem léteznének, vagy nem használták. Azt mondom, hogy jelen esetben nincs sok értelme ezt használni, mert a ma legelterjedtebb számábrázolásunk 2,8,10,16, esetleg 3 alapú rendszereket használ.
Elméletben persze, hogy létezik, bár sok haszna valóban nincs. Előttem valaki említette a fi alapú számrendszert, ezen kívül én még egy izgalmas számrendszert ismerek: az unáris (egyes) számrendszert:
Erről is írtak feljebb, ez gyakorlatilag a strigulázás matematikai formába öntése (feljebb birkákról volt szó, ez azzal ekvivalens)
17:17-es vagyok. Aki lepontozott minek pontozott le? Milyen ész érvek szólnak mellette?
Aki szerint van pí alapú számrendszer az írja le, hogy az 5 számértéket hogy lehet benne leírni vagy közelíteni!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!