Mit jelent egy számban az E betű (pl. :5,972E24 kg)?
A következők mind ugyanazt jelentik:
5,972E24
5,972E+24
5,972 * 10²⁴
5,972 * 10^24
Mindegyik azt jelenti, hogy 5,972 szorozva tíznek a 24. hatványával, azaz 5,972 kvadrillió kg-ot jelent.
Még egy példa:
5E-3 = 5 * 10⁻³ = 5 * 10^(-3) = 0,005
10²⁴ mióta egyenlő 10^24 -vel?
10²⁴ = 10^16
2.
Hogy mi van??? Mind a kettő a tíz a huszonnegyediken jelölése.
2^4 = 16
és ez van oda írva. Nem 10^24, hanem 10^2^4 , ami = 10^16
Ez az oldal a felső aposztrofokat elég bénán kezeli, úgyhogy eléggé árnyékra vetődés a vita.
A szövegkörnyezetből egyértelmű, hogy tíz a huszonnegyediken a téma.
Az lehetséges – ez érthetővé tenné a félreértést –, hogy valaki egy régi géppel netezik, és ott a ⁴ jel hiányzik a betűkészletből, így egy másik betűkészlettel írja ki, amiben alkalmasint más lehet a mérete annak a felső indexes számnak. Vagy az is lehetséges, hogy valaki lecserélte a gépén az adott betűtípust egy régebbi, hibás változatra. De mind Windows esetén, mind iOS-ről nézve, mind Androidról nézve nincs ilyen gond a ² és a ⁴ erősen ugyanakkora, ezért bátorkodtam ezeket a unicode karaktereket használni. (Úgy kinagyítva van kb. 2-3% különbség Times New Roman esetén, de amúgy a 2-es az, ami kicsivel kisebb, tehát aligha lehetne 10^2^4 -nek olvasni.)
Akkor tisztázzuk, amit neked ott látnod kellene, az ez: [link]
(És NEM ezt: [link] )
Nálam így jelenik meg alapból (500%-os pixeles nagyítással)
Én ezt akárhogy nézem, nem tudom 10^2^4-nek olvasni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!