Elkepzelheto-e hogy a napunk egy atom, ami korul a bolygok mint elektronok keringenek es valakik epp minket tanulmanyoznak, de minket embereket nem latnak mert tul kicsik vagyunk nekik?
Én nem arra a sci-fire gondoltam. De az is jó.
Amire én gondolok, abban egy tudóscsapat létrehozott egy erőtér-gömbben egy mini-ősrobbanást és az abban kialakult mini-univerzumot figyelte kintről, sőt, valamilyen trükkös módon be is tudtak lépni különböző ott létrejött értelmes fajoknak a történelmébe egy-egy személy "bőrébe bújva".
Pár hónap alatt lefutott a mini-világegyetem életciklusa a keletkezéstől az összeomlásig. De többet nem mondok, mert ha valaki megtalálja, nem akarom szétspoilerezni, nagyon jó novella.
Csak sajnos nem emlékszem sem íróra, sem címre. Remélem, valakinek beugrik.
Talán valamelyik Galaktika folyóiratban volt.
Emlékszem én is, kiváló darab.
A címét sajnos nem tudom. Elég régen olvastam.
Ilyen nekem is eszembe jutott régebben.
Azt írják a válaszolók, hogy teljesen más természetű egy atom és a naprendszerünk. Annyit pontosítanék egy egyébként nagyon jó és érdekes kommenten, hogy ugyan a mi Naprendszerünkben egy síkban keringenek a bolygók nagyjából, de ettől még más naprendszerben lehet ez máshogy is, az elektronokhoz hasonlóan. De az sem zárható ki talán teljesen, hogy merőleges síkban is keringenek bolygók a Nap körül, csak megfigyelni nem sikerült még soha ezeket.
Szóval a mi világunk és elképzeléseink szerint ez nem lehetséges. De lehetnek teljesen más természetű világok, ahol az ide-oda ugráló elektronokon nem probléma az "élet", vagy valami olyasmi. És ott esetleg az sem probléma, hogy az elektron valójában nem kering, hanem "szétterül" az atommag körül. Akkor már inkább az atommag egy bolygóval állítható párhuzamba, az elektronok megy a gyűrűvel, mint pl. a Szaturnusz gyűrűje.
Ezt persze nem lehet bizonyítani. De cáfolni sem. De tény, hogy inkább a fantázia szüleménye, nem pedig valami tudományos okból elképzelhető lehetőség. Akkor már inkább filozófia, mint pl. a szolipszizmus. Azt se lehet bizonyítani, de cáfolni sem tudományosan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!