Most akkor végülis mi okozta Csernobil vesztét?
Mindenféle cikket elolvastam már róla, de 2 sem szól ugyanarról... Így emberi mulasztás, így túlmelegedés, túlteljesítés... Kiváncsi lennék a Ti véleményeitekre!
A hétvégén voltam meglátogatni a Paksi atomerőművet, ezelőtt is, de most aztán végképp foglalkoztat a radioaktivitás, szerintem olyan """csodálatos""".
Index cikke nem annyira pontos, tekintve, hogy a három "búvár" közül az egyik még mindig él, és köszöni jól van.
Egész pontosan, konkrétan másodperc pontosan dokumentálva van lépésről lépésre, hogy mi történt az atomerőműben azon a bizonyos éjszakán.
Emberi mulasztás történt, melyre rásegített az erőmű tervezési hibájából adódó sajátosságok (bár, végülis ez is emberi "mulasztás").
Lehet bízni az Indexben, mert utánnanéztem, messze meghaltak mindhárman:
A balesetet végső soron emberi mulasztás okozta, de közrejátszott ebben a reaktor hibája is. A lényeg, hogy egy kísérletet kellett volna végrehajtaniuk, amihez felkészítették a személyzetet. a reaktor hálózatról való lekapcsolása a tervezettnél később történt meg, és így jött a műszakváltás, megérkezett a kezelőterembe Anatolij Sztyepanovics Gyatlov, Alekszander Akimov, és Leonid Toptunov. Ők nem voltak felkészítve a kísérletre, és egy papírlapon leírtak alapján kellett kísérletezniük.
A reaktor teljesítményét 700 és 1000 megawatt közé kellet volna emelniük, azonban Gyatlov utasítására 200 megawatton kezdtek el kísérletezni. A reaktor teljesítménye korábban nagyon lecsökkent, ezért a megengedettnél több szabályozórudat húztak ki ( Gyatlov parancsára ). A lényeg, hogy a reaktor teljesítménye ezután hirtelen megugrott, amit Alekszander Akimov észlelt, és elfordította az Az-5-öt. Ez egy vészhelyzeti kapcsoló, amely elindítja a szabályozórudak visszahelyezését.A szabályozórudak vége, ami először ért az aktív zónába, azonban grafitból volt, ami megnövelte a reaktorok teljesítményét. Erről a kezelők ne tudtak. Tehát emberi hiba és tervezési hiba keveréke okozta a katasztrófát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!