Ha egy tekerős kapcsolóval (potméterrel) leveszem a 60wattos izzó teljesítményét pl 30wattra akkor hoszabb ideig lesz jó?
Vagyis az izzó feszültségét lecsökkented kb. a felére. Az izzó élettartamára jótékony hatással van a feszültség csökkentése, ezért jóval hosszabb lesz az élettartama.
Minél kisebb feszültséget kap, a rajta eső teljesítménynek annál nagyobb hányadát fogja hővé alakítani, vagyis a feszültség csökkentésével csökken a hatásfoka. Normál feszültségen tényleg csak az energia 5%-a alakul fénnyé a hagyományos izzónál, a többi hővé. De ezeket az előző hozzászólók már jól leírták.
A kérdés, hogy mi a célod ezzel.
1. Energiát nem spórolsz meg, mivel a potméteren a másik 30W ugyancsak hővé alakul át. Viszont fénye tényleg minimális lesz, világításra nem lesz alkalmas.
2. Hangulatvilágításhoz is használható a feszültségcsökkentés, de ott általában nem ragaszkodnak egy fix feszültséghez, hanem szemre ítélik meg, hogy mikor esztétikus, megfelelő. Ott szerintem kevés lenne a 30W az izzóra.
3. Ha az a célod, hogy az izzó élettartamát növeld, akkor csökkentsd a feszültséget 5%-al. Ebben az esetben az élettartam kb. a duplájára fog növekedni, a fényereje 15%-al fog lecsökkenni, ez még ésszerű kompromisszumnak tűnik.
Nekem leginkább a hőtermelés csökkentése volt a lényeg, kiégett a fürdőszoba szekrényben a lámpa, és csak 60wattosak vannak itthon, az meg megolvasztja a lámpabúrát.
40wattos izzót nem akarok venni, mert már csak ledeket veszünk, de van egy csomó e14-es 60wattos izzónk, amit nem tudunk már sehova betenni, kidobni meg nem akarjuk őket, ezért tünt logikusnak egy ilyen fényerőszabályzós kapcsoló
Az ötlet jó, két buktató lehet:
1. a fényerő kevés lesz, mert nagy a fürdőszoba, vagy sötét a búra, vagy akármi és bármi.
2. Parasztosan fogalmazva sárgul a fény a leszabályozástól.
Fényerőszabályzós kapcsoló legalább 2000 Ft, de szerintem több, a 60W-os izzó darabja meg olyan 50-80 Ft körül lehet. Szóval szerintem érdemesebb lenne oda is valami ledes világítótestet venni, semmint beruházni egy fényerőszabályzós kapcsolóra, amit aztán úgysem tudsz majd használni, ha áttérsz a ledes vagy kompakt világításra. Szóval valóban logikus, de nem túl ésszerű, véleményem szerint :)
Tedd el az izzókat sufniba, akármire jó lehet még a későbbiekben. Megromlani nem fog.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!