2015:ab+7a+3b+21 egységnyi tört hogyan lesz?
Az a-ról és a b-ről tudunk még valami egyebet?
Amúgy egy ez első fokú egyenlet a-ban:
(b + 7)*a + 3*b – 1994 = 0,
és b-ben is:
(a + 3)*b + 7*a – 1994 = 0.
Ezeket meg tudod oldani.
Akkor a válasz annyi, hogy úgy lesz egységnyi, hogy
b = (1994 – 7*a)/(a + 3)
(illetve a = (1994 – 3*b)/(b + 7)).
Na akkor íme:
A lényeges itt a szorzat alak, ami éppen "tálalva van":
ab+7a+3b+21=2015
(a+7)(b+3)=2015
a 2015-öt kell szorzópárokra bontani:
1*2015
5*403
13*155
31*65
és fordítva..
ezek az a+7, ill. b+3 értékek
így a lehetséges (a; b) párok: egyszerűen meghatározhatók
Parafagólem, te egy látnok vagy. Én magamtól nem jöttem volna rá, hogy a és b egész számok. Köszönöm!
Viszont azt elrontottad, hogy nem csak a fordított, hanem a negatív osztópárokat is figyelembe kell venni ((–1)*(–2015), (–5)*(–403),…), és így nem 8, hanem 16 megoldáspár lesz. Vagy ha pedig csak pozitív/nem negatív egészek jönnek szóba, akkor a fent említett 8 osztópárból is kiesik 3 darab: az (1, 2015), az (5, 403) és a (2015, 1).
Jogos, a negatívokra nem fókuszáltam.
Az egészeket meg valóban nem írta a kérdező, de ez annyira tipikus feladat, hogy odagondoltam...
Igen, ezért köszönöm, hogy írtál. És szemrehányó sem akartam lenni veled szemben, még ha véletlenül ilyen felhangja is van a hozzászólásomnak (a kérdező szemben más a helyzet).
Valahogy a matekos tanulmányaim során belém nevelődött, hogy egy feladatot mindig szó szerint kell érteni, és nem szabad olyan dolgokat belegondolni, ami nincs leírva. De valószínűleg tényleg az a feladat, amit te oldottál meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!