Hogy lehetne kiszámolni ezeket a faktoriálisokat?
1/n! + 1/(n+1)! = ?
1/n! - 1/(n-2)! = ?
1/(n+1)! - 1/(n-1)! = ?
Levezetéssel, ha kérhetném.
Megoldottam otthon a feladatokat.
A középső így ment:
Fontos, hogy csakis a 9.-es feladatot nézd, mert csak az tartozik az itteni középsőhöz.
Az utolsó pedig így ment:
Megjegyzem, hogy mind a kettő el van forgatva. Viszont szerintem így is olvasható a feladat.
Láthatod, hogy az utolsónál (n+1) faktoriális lett a nevezőben, a középsőnél pedig csak n-faktoriális.
"Láthatod, hogy az utolsónál (n+1) faktoriális lett a nevezőben, a középsőnél pedig csak n-faktoriális."
Legalábbis a végeredményben. De mondjuk a feladat felírásakor is. Hiszen:
1/n! - 1/(n-2)! = ?
1/(n+1)! - 1/(n-1)! = ?
Láthatod, hogy az első tagnál az egyiknél n! , a másiknál (n+1)! szerepel. De ettől függetlenül végeredményben is így van. Az utolsónál szerepel az n+1 , a középsőben az n.
A középsőre, ha megnézed, ugyanaz a végeredményünk, az utolsóra is stimmel az eredményed. Hogy min vitatkozol, azt nem egészen látom. Én kitartok amellett, hogy az utolsót megkapjuk úgy is, hogy a középsőben az n helyére (n+1)-et írunk (ezt vitattad a 09-11 22:15-ös hozzászólásodban).
> „Láthatod, hogy az utolsónál (n+1) faktoriális lett a nevezőben, a középsőnél pedig csak n-faktoriális.”
Ezt mondom én is. A középsőben az n helyére (n+1)-et írva az utolsót kapjuk.
Persze azt is lehet csinálni, hogy az utolsóban az n helyére (n – 1)-et írunk, és akkor megkapjuk a középsőt, csak azért gondoltam fordítva csinálni, mert én a középső végeredményét írtam le előbb.
> „Nos 87%-os, nekem van igazam, vagy neked?”
A 22:15-ös válaszban nincsen igazad, a többiben mindkettőnknek igaza van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!