Milyen szag van a világűrben?
"Úgy értettem, hogy ha tudnánk érzékelni azt a kis mennyiségű atomot, molekulát, akkor vajon milyen szagot érzenénk?"
Olyan szagot éreznénk akkor, amilyen annak a kis atomnak van. Ha egy hidrogén atom menne valamilyen véletlen folytán az orrodba és az lenne a mutáns szupererőd, hogy te így is érzed a szagát, akkor hidrogén szagot éreznél, feltéve ha nem szagtalan gáz amúgy. No, most boldog vagy?
Azt hittem valahogy kiokoskodjátok majd, hogy a világűrben milyen atomok kószálnak szabadon, és ebből megállapítható, hogy milyen a szaguk, hiszen ha csak hidrogén van szabadon, akkor nyilván hidrogéngáz szag van...
De ti erre nem vagytok képesek, inkább hülyének néztek engem. Pedig a kérdést komoly. Attól, hogy nem egy szokványos kérdés, és hogy elég hülyén hangzik, még nem trollkodásból tettem fel.
Közben írtam a saját kis válaszom, de te voltál az, aki megválaszolta. Köszönöm. De nem vagyok annyira boldog. Mert közben én is rájöttem a válaszra.
Kavics és hidrogén szag lehet ott, gondolom.. Sajnos mindkettő eléggé szagtalan.
Nincs a fénynek szaga. Minden érzékszervünk receptorok által működik. Az orrunkban khemoreceptorok vannak, azaz bizonyos kémiai anyagokat képes érzékelni. A reakcióképesebb anyagok általában erős szagúak, míg pl. az oxigén (O2) lényegében szagtalan, addig az ózon (O3) nagyon erős szagú.
Inkább csak ha valami nedvesség kerül rá, vagy valami elkezdi oldani. A sónak is van szaga, egyes fémeknek is, (talán ) bár a világűrben a vákuumban közel sem biztos, hogy lenne szaga ezeknek.
(Meg amúgy sem működne a szaglás odakint, mert a vákuum kiszívná belőled a levegőt, és talán még a sejtjeid is felrobbannának a nagy nyomáskülönbség miatt.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!