Lefele vagy felfele menetben tesszük ki nagyobb nyomásnak a lépcsőfokokat?
Ha mondjuk nem futunk hanem kényelmes tempóban lépkedünk
Én a lefele menetre tippelek de nem vagyok biztos benne mert felfele menetkor is azért eléggé rátehénkedünk a fokokra.
Szerintem meg felfele, mert ekkor nő a helyzeti energiánk, amit a hatás-ellenhatás értelmében a lépcsőfokok segítségével növelünk.
Vagy nem, kíváncsi leszek mit írnak a kollégák. :D
G.
Szerintem azért lefele, mert a gravitációval küzdve lépés közben némileg lefele felgyorsulunk és amikor az elöl lévő láb a lépcsőhöz ér a testsúlynál nagyobb impulzus-szerű terhelést gyakorol a lépcsőfokra.
Egy erőmérő cellával meg egy műszerrel meg lehetne mérni :)
Szerintem felfelé.
Lefelé menet csak a saját testsúlyunkat kell csak elviselnie a lépcsőnek. Mert ha a lépéskor mindkét lábunk a levegőben lenne, és úgy érkeznénk teljes testsúlyunkkal a következő lépcsőfokra, akkor megérteném. De lefelé menetkor a másik lábunk még az előző lépcsőfokon van, így hát lefelé menetkor akkor terheljük a legjobban a lépcsőt, amikor éppen lépünk lefelé, és az egyik lábunk a levegőben van.
Felfelé menetkor viszont nem csak a saját testsúlyunkat helyezzük a lépcsőre, hanem erőt is fektetünk bele, hiszen amikor feljebb lépünk, akkor be van hajlítva az a lábunk amivel éppen léptünk. És ahhoz, hogy egyenesbe tegyük, erőhatást kell gyakorolnunk a lépcsőfokra.
Persze ezek az esetek csak akkor jók, ha lefelé menet nem sietünk, hanem szépen komótosan lépkedünk lefelé. hasonló a helyzet a felfelé menettel is, mert ha mondjuk valaki kettesével lépked fölfelé, akkor nyilván még nagyobb terhelés éri a lépcsőfokokat.
Viszont az is érdekes kérdés, hogy vajon mikor terheljük jobban a lépcsőt. ha egyenként lépegetünk, vagy ha egyszerre több lépcsőfokot?
Hát átgondolva a lefele lesz a jó megfejtés
mert felfele menetkor maximum csak a saját test súlyoddal terheled a fokokat (hacsaknem ugorva lépkedsz fel)
Lefele menetkor meg a saját test súlyod plusz még a lendületed Persze biztos vagyok benne hogy lesz aki megcáfol :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!