Lehet-e két irracionális szám összege és különbsége is racionális?
Kedves #8!
Nyilván nem arra gondoltam, hogy valaki kiegészíti a már leírtakat, vagy helyesbíti (mint az utánam következő...), vagy más HELYES megoldást közöl.
Nem ÁLTALÁBAN a hozzászólásokat, hozzátételeket kifogásolom.
Nem is magam miatt tettem a megjegyzést.
Hanem továbbra is helytelennek tartom, ha van pár bizonytalan, ki nem dolgozott gondolatom, és azokat az előttem korrektül leírt válasz után írjam.
Ennek mi értelme lenne?
#5 Ez a fogalom az algebrai egész, ami definíció szerint olyan komplex szám, amely gyöke egy 1 főegyütthatós egész együtthatós polinomnak. A definíció értelme, hogy egy egész együtthatós polinom összes racionális gyöke előáll p/q alakban, ahol p osztja a konstans tagot, q pedig a főegyütthatót. Ebből következik, hogy ha egy algebrai egész racionális, akkor egész. Ellenben nem minden algebrai egész racionális, például i algebrai egész, mivel gyöke az x^2+1=0 polinomnak.
persze.
sqrt(2)-sqrt(2)=0, ami öhm... racionális és
-sqrt(2)+sqrt(2)=0, ami öhm... racionális :D
Az előzőhöz:
A kérdező ugyanannak a két számnak az összegéről és különbségéről kérdez... sztem.
A te válaszodban a két esetben más két számról van szó.
gyök(2) és gyök(2) különbsége
-gyök(2) és gyök(2) összege
ezek ugyebár ... öhm... nem ugyanazok a számpárok :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!