Fahamubol hogyan lehet lugot fozni? Illetve mert pont a fahamu a jo?
A még elszántabb szappankészítők megpróbálhatják a dolgot hamulúggal is. A legjobb hamulúgot állítólag gyümölcsfákból lehet készíteni. Az első lépés magának a hamunak a kilúgozása: nagyobb mennyiségű száraz fahamut egy nagy vödörben vízzel meglocsolva egy napig állni hagyunk. (Régebben voltak erre speciális kétfenekű hordók, melyeknek a felső feneke szitaszerűen át volt lyuggatva, erre szalmát hintettek, hogy csak a lúg folyjon le az alsó részbe. Innen egy csapon eresztették aztán le az elkészített lúgos lét.) Növelhetjük a töménységet úgy, hogy a leülepedett hamu feletti folyadékot óvatosan leöntjük, s új adag hamura töltve még egy napig „érleljük”. A lúg töménységét felfőzéssel erősítjük a továbbiakban, ez a második lépés. Amikor az oldatunk eléri a 20 %-os hamuzsírtartalmat, akkor készen vagyunk: ezt azzal tudjuk ellenőrizni, hogy a lúgba tett tojás elmerül. Ha nem, akkor tovább kell folytatnunk a főzést. (A hamuzsírt úgy nyerték, hogy a vizet az oldatból teljesen elfőzték, majd kemencékben lassú tűzön kiégették, hogy az elszenesedett szerves növényi részek ne maradjanak benne /kalcinálás/. Egy durva szemcsés, kékesfehér port kaptak.)
Idézve innen: [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!