A DOHC V motoroknál létezik olyan konstrukció, ahol a két átellenes hengerfejen lévő vezérműtengelyek ellentétes forgási iránnyal rendelkeznek?
Autószerelő, mérnök, ill. ha van valaki, aki ért hozzá, nagyon köszönöm a válaszát!
Én a legtöbb DOHC motorról készült képen azonos forgásirányt látok, ill. van egy a Ferrari 308 motorja, ahol nekem nem egyértelmű. Képek.: [link]
Számomra az ellentétes forgásirány logikusabb lenne...
SOHC V motoroknál egyértelműen azonos forgásirányt látok a képeken. Mindenesetre, ha én tervezném, én ellentétesre tervezném, mert így van meg a tükrözési szimmetria a V motoron...
Hát, ott is csak halvány rokonság van.
A nyolcvanas években volt még szokás enyhén lebutított rallye-motorokat szériaautóba vágni, azóta nem jellemző.
Egy barátomnak volt Peugeot 205 MI16 motorral, az iszonyat volt, 850 kg-os autóban 170 paci. :D
Igen, a MI16 405 is megérne egy misét, ha jól tudom, összkerekes, turbós. Ma már nem sok fut belőle.
Szerintem 405-ben au 1.6L GRI motorral szereltek voltak a leg sikeresebbek.
Ismerem az érzést, már hagyott ott autópályán Peugeot 205..., mondván, "á, egy topcsi", de amikor 130-ra fel kellett gyorsítani a felhajtó után, mintha behúztam volna a kéziféket..., vészesen távolodott a kis piros 205-ös. :-)
Egyébként nem tudom nem megemlíteni a B-csoportos ralli változatát!
1775 cm3, sornégyes, 16 szelep, turbo, 930 kg, 2,5 bar töltőnyomás mellett, 560 LE...
A motor.:
Technikai adatok, egyéb érdekes fényképek, rajzok.:
(Megvan ezeknek a versenyautós oldalaknak azon bája, hogy amíg a francia Wikipédia 2,5 bar mellett 560 LE-t ír, addig itt 3,0 bar mellett 550 Le-t olvashatunk.):
És egy szép ugratós a végére.:
Gondolom akku, váltó, difik, kardánok, minden a másik oldalra van tolva.
A Williams Clio is hasonló koncepció.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!