Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » A DOHC V motoroknál létezik...

A DOHC V motoroknál létezik olyan konstrukció, ahol a két átellenes hengerfejen lévő vezérműtengelyek ellentétes forgási iránnyal rendelkeznek?

Figyelt kérdés

Autószerelő, mérnök, ill. ha van valaki, aki ért hozzá, nagyon köszönöm a válaszát!

Én a legtöbb DOHC motorról készült képen azonos forgásirányt látok, ill. van egy a Ferrari 308 motorja, ahol nekem nem egyértelmű. Képek.: [link]

[link]

Számomra az ellentétes forgásirány logikusabb lenne...

SOHC V motoroknál egyértelműen azonos forgásirányt látok a képeken. Mindenesetre, ha én tervezném, én ellentétesre tervezném, mert így van meg a tükrözési szimmetria a V motoron...

2015. jan. 27. 17:22
1 2 3
 11/24 Wadmalac ***** válasza:
Jól láttad, ez egy 3.0 PRV motor, (Peugeot 605, Renault Safrane/Laguna, Volvo, Citroen XM) az első (jobb oldali) hengersoron az a tengely a rotorhoz megy. Alatta a két lánckerék a két vezérműtengely hajtása. Azok egyirányba forognak a motorral, ugyanúgy, mint a hátsó (bal) hengersoron az egyetlen vezérműtengely.
2015. jan. 30. 14:20
 12/24 Wadmalac ***** válasza:
Egyébként ILYEN mértékben asszimetrikus V-motor kialakítást csak francia találhatott ki. :D
2015. jan. 30. 15:11
 13/24 A kérdező kommentje:

Bocsánat, nem tudom, honnan vettem, hogy BMW, nagyon bele voltam esve a BMW motorokba és öntudatlanul is BMW-t olvastam mindenhol... Szóval francia!

Rákerestem, de sajnos nem találom a PRV V6 3.0 képeket a vezérlésről. Érdekelne, ha találsz jobb képet róla, szívesen megnézném! Én úgy látom, hogy a jobb oldali hengersoron lévő, egy tengelyen elhelyezkedő szelephimbákat is egy vezérműtengely mozgatja.

Én a francia autókat, Peugeot, a kényelmük miatt szeretem.

Az autószerelők, már nem biztos, hogy szeretik őket, mert sok egyedi szerszám kell hozzájuk esetleg. De leginkább az olasz Alfa Romeo-ra hallottam eddig panaszt, hogy nincs hely szerelni, ill. egyszerűbb szervizhez (pl. generátor felújítás, stb.) is nagy bontást kell végezni.

A Japán autókról, pedig a tulajok panaszkodnak, hogy pl. vízszivattyú, az néha egybe sikeredik az egész hengerfejjel a gyártóknak..., így ha cserélni kell, akkor teljes hengerfejcsere...

A 90-es évek elején gyártott egyes Peugeot típusokban (pl. 405, 205) a legtöbb fő alkatrész az autó 15-16 éves koráig, de akár 20 éves kor felett is működőképes, átlagos, családi, tehát, munkanaponként 50-60 km 50/90 km/h járás és garázsban tartás mellett.

Ami nem, az pl. 16-18 éves kornál: hátsó tűgörgős csapágyak a felfüggesztésben, fő fékmunkahenger, féltengely csuklók, kerékcsapágy, szilent-ek, generátor fesz. szabályzó és csapágyak. Ebből a hátsó felfüggesztés a húzós, az 100 000 Ft körüli tétel, a többi nem drága.

16-18 éves kornál idegesítő, könnyen cserélhető hibák.: Műanyag kilincsek törése, műanyag sebességváltó rudazat gömbcsukló kopása, cseréje, fűtőradiátor cseréje (ez macerás csak), fűtéskapcsolók cseréje (ez nem macerás, csak nincs alkatrész...), irányjelző bajuszkapcsoló cseréje (na ez drága és sok vacak alkatrész van nagy pénzért, amivel meg lehet szívni..., viszont 20 éves kor felett megy tönkre)

Persze az olajcsere, feszítőgörgő csere, vezérműszíj csere, olajszűrő csere megadott km-enkénti elvégzése mellett, de hát ez minden autónál így van...

Kíváncsi vagyok a mostani új autóknál milyen lesz a fenti statisztika?

Szóval francia motorok.:

[link]

2015. jan. 31. 13:48
 14/24 A kérdező kommentje:

A múltkor néztem, hogy az új, középkategóriás Peugeot-ok 8 milliónál kezdődnek, és 4 milliónál, 4,5 milliónál kezdődik egy belépő Peugeot.

Miközben nemrég hallottam, hogy Budapesten a legolcsóbb panellakás 7 millió Ft-nál kezdődik.

Vicces, hogy összemérhető értékű, egy kicsi, belépő kategóriás autóval. Nem lenne ez baj, ha tudnám, hogy az új kis Peugeot, ha megveszem, 25 évig autó a fenti "gondok" mellett. De pl. a 405 korrózióvédelme olyan jó, hogy karbantartás és kímélés mellett előreláthatóan meglesz a 30 év is, 7,5 L/100 km átlag fogyasztás mellett, úgy, hogy nyaranként egy 1500 - 2000 km-es nyaralást is megcsinál még.

2015. jan. 31. 13:57
 15/24 Wadmalac ***** válasza:

"Én úgy látom, hogy a jobb oldali hengersoron lévő, egy tengelyen elhelyezkedő szelephimbákat is egy vezérműtengely mozgatja."

Egy tengely kipuff, egy tengely szívó. A hátsó (bal) hengersoron meg egy tengelyről megy a szívó és kipufogó is. Nem nagy ügy, kétszer annyi bütyök egy tengelyen. :D

Csak hogy ennyire más rendszer legyen a két hengersoron, az már franciás betegség. :D

Nekem egyébként Renault Safrane-ban van.

2015. febr. 2. 08:37
 16/24 A kérdező kommentje:

Köszönöm, izgalmas, amit írtál. Majd, még keresek robbantott ábra rajzokat, ha lesz időm!

Ó, ezek a franciák, senki sem érti őket! :-)

Ugyan, mi lehetett az oka? A jobb oldalon van a rotor (gyujtás elosztó) tengelye is, talán pontosabb vezérmű mechanikát építettek a jobb oldalra, hogy pontosabb lehessen a gyujtás vezérlése is?

A 405 XU5 motorján (ez csak egy SOHC sor négy) is fent van az elosztó, ha belegondolok, a vezérműszíjjal ellentétes oldalon, valószínűleg az egyetlen vezérműtengely végére szerelve, vagy onnan hajtva.

Viszont sor négyből, én még a Moszkvics sor négyet ismerem, itt lent van a gyújtáselosztó rotor, egy tengelyen keresztül, a főtengelyről van hajtva...

(Azt gondolná az ember, hogy ez pontosabb, mint láncokkal meghajtani az elosztó rotorját, de nem.) Állítólag a fenti sornégy moszkvics motor egy BMW konstrukció volt. Kérdés, mikor, 1945 - 1950? :-)

2015. febr. 2. 15:33
 17/24 Wadmalac ***** válasza:

Rotor hajtás: a nyomatékváltásoknál a láncnak és a bordásszíjnak is van némi szöghelyzet-billegése. Ha a rotor vagy egyéb gyújtáselosztó főtengelyről megy, ez a szöghiba meglesz a gyújtás és a szelepek időzítése közt, de ha a rotor együtt van hajtva a szelepekkel, akkor nem.

Gondolom a tisztán fogaskerekes vezérlés is az ilyen szöghibák kiküszöbölésére van. Főleg ott van értelme, ahol nagyok és ütésszerűek a nyomatékterhelés- és/vagy a fordulatszám-változások.

Azért lehet egy hangja. :)

2015. febr. 3. 07:49
 18/24 A kérdező kommentje:

Mindig tanul az ember valamit!

Pöff! :-) De a gyújtása kitűnő, amíóta tirisztoros vezérlést kapott és a megszakító gyengeáramú alkatrésszé avanzsált! :-)

2015. febr. 3. 14:21
 19/24 Wadmalac ***** válasza:

"amíóta tirisztoros vezérlést kapott és a megszakító gyengeáramú alkatrésszé avanzsált!"

És vége a rotor beégésnek, az áthúzó gyújtókábeleknek is. Meg a szikrafesz is jobb, szóval halleluja. :D

2015. febr. 3. 15:06
 20/24 A kérdező kommentje:

Bizony! :-)

A kedvencem a motorsport történetéből a Moszkvics Forma 1-es projektje, ami valóság volt, létre is jött volna, ha kiengedik a csapatot a pártvezetők, ami persze nem történt meg.:

Moszkvics G4, majd a G5, (azt hiszem ez a gép ment volna ki: "It was to be fitted with an engine called GD-1, an eight-cylinder 1500 cc DOHC engine giving 200 hp (150 kW) at 10,500 rpm (1965)")

( [link]

Moszkvics G5-öt később a Moszkvics sor négyes 412-es motorjával szerelték és szovjet formula versenyeken futott. ("However, funding was cut so the car had to be fitted with an inline-4 engine from the Moskvitch 412, but fitted with a new DOHC head and two twin Weber 40DCO carburetors. This engine produced 100 hp (75 kW).")

forrás: [link]

[link]

[link]

további infók.: [link]

[link]

Na és a fényképek, amik érdekesek.:

A motorról, ami jól felismerhető, annak, akinek volt Moszkvics motoros Aleko gépjárműve.:

[link]

További érdekes infók, képek a Moszkvics 60-as évek beli Forma 1-es projektjéből.:

[link]

[link]

Ki gondolta volna, hogy a jó öreg (fent tirisztoros vezérlést kapott) 412-es blokkom, ugyan DOHC hengerfejjel és dupla karbival, de formula autókat hajtott meg hajdanán grísáéknál...

100, 112 (felfúrva), majd 140 (tovább felfúrva) LE teljesítményre tuningolva... :-)

( [link]

Nos nekik is szép hangjuk lehetett! :-)

A motor, amiről beszélek, 71 LE körül teljesített a legutolsó uttcai változatában és 1988 - 1998-ig gyártották... Kinézetre ugyanolyan, mint a 60-as évek végén beszerelt a fenti formula autóban. :)

(Car make: AZLK

Model: 2141 Aleko

Type: 1.5

Year of production: 88-98

Type of engine: UZAM 412

Power output (kW) and cubic capacity (ccm): 55 /1500)

Nem sok ember mondhatja el, hogy olyan autón tanult vezetni, amiben formula sorozatokban is használt motor volt. Na jó, pl. a Renault-osok talán igem, ugye a Formula Renault sorozat miatt. Bár nem tudom, az ottanai motorok mennyire hasonlítanak az uttcaira?

2015. febr. 4. 01:42
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!