A Weierstrass-tételben miért kötik ki, hogy a függvénynek folytonosnak kell lenni az adott intervallumon?
"A függvény értékeinek az infimuma a 0, a szuprémuma az 1, ezeket viszont nem veszi fel."
Ha zárt intervallumon nézzük, akkor felveszi őket. Ha nyílt intervallumon, akkor az 1-et nem veszi fel, de a nullát igen.
"A 0,5-ök a szélén vannak, de ettől még nem lesz belőlük se minimum, se maximum, van náluk kisebb és nagyobb felvett érték is"
A 0,5-ök az 1/gyök(2) helyen vannak. Ez az érték kb 0,7. Ha úgy érted hogy a szélén van, hogy a 0,7 közel van az 1-hez, akkor oké.
Nekem úgy tűnik, hogy a függvény fogalmával is problémáid vannak; függvény nem csak egy hozzárendelési szabállyal adható meg, mint pl. az "x^2 függvény".
A fenti esetben pl:
f: [0,1] -> [0,1]
f(x)=x^2, x e (0,1)
=0,5, x=0, vagy x=0
De f nem egyenlő az "x^2 függvénnyel".
"f: [0,1] -> [0,1]"
Ezt a jelölést még életemben nem láttam. Egyik intervallum tart egy másik intervallumhoz?
"f(x)=x^2, x e (0,1)
=0,5, x=0, vagy x=0"
Ebből pedig még annyit sem értek. Az f(x) = x^2 még rendben van, de nem tudom mit keres utána egy X meg egy E betű, nem tudom, hogy a (0,1) miért lenne egyenlő 0,5-tel, és hogy X miért lenne egyenlő nullával.
Fősulin ilyeneket miért nem tanítottak nekem? Majdnem 80%-as volt az ez évi teljesítményem matekból, de ezeket így még az életben nem láttam jelölve.
Ezt kapcsos zárójellel szokás jelölni, de ezt ilyen formában itt nehéz leírni. Úgy adom meg a függvényt, hogy több esetre bontom, f(x)=x^2 ha x eleme a (0,1) nyílt intervallumnak, és f(x)=0,5, ha x=0, vagy x=1. Ezt írtam le formálisan, a másik válaszoló pedig szövegesen.
Az első jelölés azt jelenti, hogy az f függvény a [0,1] intervallumot képezi a [0,1] intervallumba.
Értem, most már világos.
"Az első jelölés azt jelenti, hogy az f függvény a [0,1] intervallumot képezi a [0,1] intervallumba."
A függvény a [0,1] intervallumban mi mást képezhetne, mint a [0,1] intervallumot? :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!