Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Igaz az állításom?

Igaz az állításom?

Figyelt kérdés
minden ami hangot ad ki magábol, kopik
2010. febr. 1. 14:12
 1/8 anonim ***** válasza:
90%
Igen, nekem logikusnak tűnik :) Azért elgondolkoztam rajta, de hirtelen nem tudnék ellenpéldát mondani.
2010. febr. 1. 14:18
 2/8 anonim ***** válasza:
93%
Milyen hangot? Süvít a szél, dörög az ég, az kopik?
2010. febr. 1. 14:26
 3/8 dellfil ***** válasza:
Nem. Van sok olyan hangforrás, ami nem kopik. A gázok, folyadékok nem kopnak, pedig lehetnek hangforrások.
2010. febr. 1. 14:40
 4/8 anonim ***** válasza:
Eleve hibás a megközelítés.Összeütnek két cintányért, kopik. De nem azért mert hangot adott ki hanem mert fizikailag súrlódik.Nem ad ki hangot a cintányér csak a levegőmolekulákat löki odébb az az energia kelti a hanghullámokat amit a megfelelő szerv vagy műszer észlel.Ha nincs levegő nincs hanghulám se.
2010. febr. 1. 15:02
 5/8 anonim ***** válasza:
88%

Első vagyok. Én abból indultam ki, hogy a hanghullám mindig egy rezgést okoz, ami miatt néhány atom, részecske kieshet a rendszerből. Ha a gázokat (levegő => szél), vagy a folyadékokat nézzük, ez akkor is így van. Ha egy folyadék vagy gáz hangot ad ki, akkor valamivel súrlódik, emiatt pedig sebességet veszt, illetve pár részecske itt is kieshet a folyadék/gázáramlásból. Tehát "kopik".

Amit az utolsó írt elgondolkoztató, tény, hogy vákuumban, levegő nélkül nem kopna, viszont ott nem is ad ki hangot. Az meg szerintem a kérdés szempontjából teljesen mindegy, hogy konkrétan a levegő, vagy összeütközés miatt kopik, a lényeg az, hogy kopik.

2010. febr. 1. 15:06
 6/8 dellfil ***** válasza:
Pontosítanék: ha nincs közeg, amiben terjed, nincs hanghullám sem. Persze leggyakrabban, a levegőben terjedő hanghullámokkal találkozunk.
2010. febr. 1. 15:08
 7/8 anonim ***** válasza:
Nem érted a problémát, utolsó. Arról van szó, hogy ha pl dörög az ég, ott semmi nem kopik, mivel a levegő levegőn súrlódik, a levegőnek meg nincs konkrét szerkezete ami kopjon.
2010. febr. 1. 15:15
 8/8 anonim ***** válasza:

"Nem érted a problémát, utolsó. Arról van szó, hogy ha pl dörög az ég, ott semmi nem kopik, mivel a levegő levegőn súrlódik, a levegőnek meg nincs konkrét szerkezete ami kopjon."

Igaz, bizonyos szempontból, más szempontból az is igaz, amit én írtam, hiszen az atomok helyzete is változik, amit vehetünk egyfajta "szerkezetnek", még ha nem is túl kötött.

Szerintem amúgy teljesen egyet tudnánk érteni, csak nincs egyértelműen meghatározva, mit is értünk kopás alatt, én az előbb kicsit tágabb értelemben vettem a dolgot.

2010. febr. 1. 15:23

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!