Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Univerzumunk alakja? Mérete?...

Univerzumunk alakja? Mérete? (18,36,72 fényév? ) Alakja: Gömb, nyereg, sík, fánk, esetleg hipergömb (akármi is az)?

Figyelt kérdés

2014. nov. 30. 22:39
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
amíg a kvarkok nem állnak össze hélium atommagokká, gyakorlatilag nincs ott semmi látnivaló...
2014. dec. 1. 15:25
 12/25 anonim ***** válasza:
hidrogén
2014. dec. 1. 15:25
 13/25 A kérdező kommentje:

10-re:

Fogalmazzuk át a kérdést.

Elméletileg mi lehet az az Ősrobbanáshoz legközelebbi "pont", amire még valaha is "visszatekinthetünk"?

13.7 (?!), ezesetben ~100 millió évre "megközelítettük" az Ősrobbanást.

2014. dec. 1. 17:13
 14/25 A kérdező kommentje:
11-re: Tehát fotonok sem léteztek?
2014. dec. 1. 17:14
 15/25 Wadmalac ***** válasza:

"Elméletileg mi lehet az az Ősrobbanáshoz legközelebbi "pont", amire még valaha is "visszatekinthetünk"? "

Értem a logikáját, de ez nem működik. Az ősrobbanáskor minden irányba megindult a tágulás, fénysebességnél gyorsabban. Nincs olyan ősrobbanás közeli pont, ahova oda tudsz nézni.

2014. dec. 2. 07:25
 16/25 A kérdező kommentje:

"Az ősrobbanáskor minden irányba megindult a tágulás, fénysebességnél gyorsabban."

Kissé fáradt vagyok, most nem akarok a pontos értékek után kutakodni, de ha jól emlékszem a fénysebességnél gyorsabb tágulás az első 400 ezer évben volt (itt lehet, hogy tévedek, lehet, hogy sokkal rövidebb ideig tartott). Ezt követően néhány milliárd éves lassulás, s ezt követte a gyorsuló tágulás. A tér tágulásával kapcsolatban tételezik fel a fénynél sokkal gyorsabb tágulást.

Midenesetre, hogy történhetett az, hogy a kezdeteknél az anyagi részecskék átléphették a fény sebességét?

~13 milliárd fényévre fedeztek fel kvazárt. Tehát ekkor már létezett.

Ennél távolabbi észlelésekről nem tudok. Nem tudom, honnan van a forrás.

(Mint mondám, "kissé" fáradt vagyok, lehet, hogy csak ez okozza az "értetlenségemet".)

2014. dec. 2. 08:55
 17/25 Wadmalac ***** válasza:

"Midenesetre, hogy történhetett az, hogy a kezdeteknél az anyagi részecskék átléphették a fény sebességét?"

Nem lépték át. A tér tágult fénysebesség felett.

A csiga is tud 200-zal menni, ha egy Ferrari motorháztetején ül. :)

Persze ez csalós hasonlat, valójában itt semmi nem ment "sebességgel", hiszen a sebességet mi a térhez képest értelmezzük és éppen az tágult.

2014. dec. 2. 09:03
 18/25 A kérdező kommentje:

"Fáradtságommal együtt" a csigás hasonlat bejött.

Később újra átolvasom, amit a témáról "összegyűjtögettem".

(Van most egy kis "rövidzárlat".)

2014. dec. 2. 10:33
 19/25 A kérdező kommentje:

Azért megpróbálok nekifutni mégegyszer.

Tehát "kezdetben a ferrari vitte a csigát". Így értehetővé válik, hogy miért növekszik Ősrobbanás időpontja (most valahol 13.82 körül tartunk). A tér tágulási sebességéről viszont nem sokat tudunk.

Eszerint az újabb publikációk szerinti ~72 mlrd fényéves Univerzum átmérő akár azt is jelentheti, hogy a 13,82 is inog.

Igazat megvallva, ez a 72 zavart meg, hacsak nem a csigás hasonlatod okozza a kavart.

De térjünk át az alakjára.

Újabb publkációk sík univerzumról beszélnek. Nekem a "fánk" jobban tetszett. Pontosabban egy lapos "fánk". Ha már a gömböt elvetettük.

Tudod, erről van egy elméletem. Mégpedig az, hogy az ősrobbanást valójában egy szuper nagyra hízott (nem méretben) fekete lyuk okozta. Eszerint a fekete lyuk saját gravitációjának növekedése egy adott ponton újabb "összeomláshoz" vezetett, s innen ered az egy "pontból" kiinduló ősrobbanás (ezt másik kérdés kapcsán részletesebben kifejtettem), s valamiképpen a "fekete lyuk" rendkívül gyors forgása hozott létre egy olyan erőt (nevezzük centrifugális erőnek), mely kialakította ezt a lapos (pl. fánk) univerzumot.

2014. dec. 2. 11:15
 20/25 Wadmalac ***** válasza:

Az elmélet nem rossz. Legalábbis a forgás, mint ok az alakra nagyon is valószínű.

De a fekete lyuk, mint kiindulási pont feltételezné a tér és idő létezését az "ősrobbanás" előtt is, mostani elmélet szerint meg ez nincs.

2014. dec. 2. 11:26
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!