Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » A fűtőtesteket miért nem matt...

EagleHUN kérdése:

A fűtőtesteket miért nem matt feketére festik, hiszen annak nagyobb a hőkisugárzási képessége, vagy rosszul tudom?

Figyelt kérdés

2014. nov. 19. 15:47
1 2 3 4
 21/35 A kérdező kommentje:
2014. nov. 28. 23:42
 22/35 A kérdező kommentje:

Ebben a videóban sok "állítólag takarékos" eszköz működését megcáfolják, a harmadik részében a fűtőtestekről is szó van.

Pl a radiátor mögé tett hőtükör hatékonyságáról. (Sajnos nem olyan jó mint amilyennek állítják a gyártók.)

2014. nov. 28. 23:44
 23/35 anonim ***** válasza:
Valamennyit számít, de a gyártók szeretik eltúlozni az adatokat. Pl. úgy számolnak, hogy az alumínium olvadáspontja 660 fok, akkor tegyük egy 650 fokos test mögé 2 mm-re az alufóliát, és mérjük meg, hány %-át veri vissza a kisugárzott hőnek. Ugye minél magasabb a hőmérséklet, annál jobb lesz a hőtükör hatásfoka. De vajon kinek a lakásában van 650 fokos radiátor?
2014. nov. 29. 00:23
 24/35 anonim ***** válasza:

A videóból kiderül hogy 1m2 40C fokos radiátor ~550W-ot sugároz de ebből le kell vonni azt amit a környezet sugároz ~450W szóval kb 100W marad amit effektíve infravörös fényként sugároz ki.

Ezért írtam hogy a radiátornál a hővezetés a mérvadó.

Mindenesetre tükröző fóliát én is raktam otthon.Miért?

Mert 2 ezer forint volt és ha csak 0,5%-ot javít már akkor is megéri.

2014. nov. 29. 13:08
 25/35 A kérdező kommentje:

24-es és akkor mögötte nem fog bepenészedni a fal?

Az egyik előző válaszoló írta.

2014. dec. 7. 00:52
 26/35 anonim ***** válasza:
Sztem biztos nem. A penész a nedves helyet kedveli. De még így is az lesz a legmelegebb hely a szobában ezért a pára máshol csapódik le a falra.
2014. dec. 7. 22:42
 27/35 anonim ***** válasza:
Mindenesetre a Kérdező és Dr. Budó Ágoston akadémikus, Kossuth-díjas egyetemi tanár ugyanazon a véleményen van.
2015. nov. 10. 10:39
 28/35 A kérdező kommentje:

Sztrogoff köszönöm, ez felemelő. :)

Valami videó vagy könyv linked van róla hogy megnézzem pontosan melyik véleményem egyezik meg az illetővel?

[link]

2015. nov. 11. 21:48
 29/35 anonim ***** válasza:

Budó: Kísérleti fizika 1. kötet 484. oldal:

Egyszerű tapasztalatok szerint a test által kisugárzott energia rohamosan nő a hőmérséklettel, továbbá egyébként egyenlő körülmények között a fekete és durva felületű testek több energiát nyelnek el, és többet is sugároznak ki, mint a fényes, sima felületűek.

2015. nov. 12. 09:46
 30/35 anonim ***** válasza:

Ez de fsság... Először is, valaki azt írta, hogy a hőmérséklet negyedik hatványával arányos mennyiséget sugároz ki, ami szerinte 10%. Ez a válasz 100%-ban hasznos volt, holott valaminek az első hatványa már 100%.

Az utolsó meg azt írta, hogy többet nyel el, és többet is sugároz ki. És ez még igaz is. :D DE abban semmi érdekes nincs, hogy nem sugároz ki kevesebbet, mint amennyit elnyelt... Ezen kívül a legjobb az lenne, ha nem lenne festék rajta, mert az is hőszigetel.

Szóval szerintem, egy radiátor szempontjából főleg az számít, hogy hány fokos víz van benne, milyen anyagból van, milyen tömegű, és mekkora a hatásos felülete.

Ezek után ha szigetelni akarjuk, akkor valamicskét számíthat, hogy mivel kenjük le.

Induljunk ki abból, hogy ellentétben egy PC házzal, nem kell attól tartani, hogy rásüt a Nap, és jobban melegszik!

Tehát, a festék az lakk+pigment. Ebből termikusan minden szigetel valamit. De ezt úgy tudom elképzelni, hogy most hajnalba, mikor nem süt a Nap, csak a testhőmérsékletem van, és kimennék egy fekete, vagy egy fehér pólóba. Ha ugyanolyan anyagú, nem nagyon hiszem, hogy össze tudnám hasonlítani. Alapból csak infrával kell számolni, hogy az min megy át jobban, miről tükröződik, mi nyeli el.

Ha ezt megtudtad valahonnan, még meg kéne tudnod a festéked színét! Mert az, hogy milyen színűnek látod, és, hogy milyen hullámhosszú fényeket ver vissza az nem biztos, hogy egyezik.

Végül pedig azt mondom, hogy régen fehér volt a PC-ház, és az egér is, már többnyire fekete. Az, hogy sok hozzászólónak ilyen az izlése, nem jelenti azt, hogy ronda a fekete. Szerintem fesd le csupaszon gyöngyházfényű lilával! :D

Ja, és a hő útja a radiátorban a vízzel kezdődik. A víz sugároz, meg termikusan átadja a radiátornak, ami sugároz, és termikusan átadja a festéknek, ami sugároz.

Most hogy a festék sugárzás szempontból milyen, az mit befolyásol? Ha a festék visszaveri a sugárzást, akkor a radiátor melegebb lesz, amitől a festék is melegebb lesz.

Ha elnyeli, attól a festék lesz melegebb (nem a radiátornál, hanem ahhoz képest, hogyha nem nyelné el, hanem áteresztené). Az első esetben lehet, hogy a hőszigetelés miatt csak a radiátor lesz melegebb, a festék nem.

Vagyis én nem állítom, hogy a radiátorból kijövő sugárzás érezhetetlen, hisz a felület hőmérsékletétől függ, de azt én sem hiszem, hogy attól, hogy mondjuk a festék elnyeli a fémből jövő sugárzást, attól annyival magasabb lesz a festék hőmérséklete, hogy érdemes vele számolni.

2016. máj. 1. 06:03
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!