A fűtőtesteket miért nem matt feketére festik, hiszen annak nagyobb a hőkisugárzási képessége, vagy rosszul tudom?
Jobb hatásfokú radiátor kell. A hatásfok meg, mint írták is, lényegesen csak a felülettel fog nőni, nem a színnel.
Ha még megtolod a szobalevegőt ventilátorral a radiátoron át, még jobb lesz, csak akkor a villanyszámlában fog megjelenni a megnyert plusz hatásfok egy része. :)
Nem lenne jelentős javulásod.
Elektrolízisnél az elektrolitben igen. :)
De itt nem.
A kontakt-hőátadási felületet makroszinten kell növelned, mert a légáramlás a mikroszintű egyenetlenségeket nem fogja átjárni. A lamináris áramlás már csak ilyen.
"Ha minden lakónál mérik a bejövő víz hőmérsékletét, akkor ha te több hőt kinyersz, akkor a köv. lakónál alacsonyabb lesz a bejövő hő. Ezt a különbséget mérik, tehát...?"
NEM.
Ez nem így működik. A hőcserélő és a szivattyú kompenzálná a vízhőmérsékletet, azaz nem lenne mérhető hőkülönbség az egyes lakások között.
UI: Van egy fő hőmennyiség mérő a hőcserélőnél (feltehetőleg még előtte), az elhasznált hőt pedig a kisugárzott hőmennyiség mérésével "saccolják" (mivel az egyes mérők az adott radiátor hőleadási képességeire vannak kalibrálva). Tehát az összes elhasznált hő a lakóknál elhelyezett mérők által mért mennyiség összege. Ebből adódik hogy a kettő között mindig van különbség azaz veszteség, pl a hőcserélőben, meg a lakásokig vezető vezetékeken stb. Ezt a veszteséget mindig a lakók közt osztják szét, mint "lépcsőházi fűtést" a közös költségbe építve a teljes lakóközösség fizeti. Minden lakás kb 1/15 részt.
Elvileg ha megnövelem a hőátadó képességét a fűtőtestnek, akkor ez így a "veszteséget" növeli, ami eloszlik cirka 15 felé.
Az a gond hogy földszinti lakás és nincs kompenzáció rajta! Azaz a lakóközösségben akit mondjuk a másodikon harmadikon körbefűtenek a szomszédok, marha keveset fizet, aki meg a földszinten és nem fűti senki körbe az meg baromi sokat. Kompenzációt utólag nehéz beállíttatni, mert azok akik ennek a kompenzálatlan rendszernek a "haszonélvezői" többen vannak és egyszerűen leszavazzák az ilyesmit. A negyedik emelet és a földszint lakói meg szívnak. A tűzfal melletti lakások csak azért nem mert a tűzfal szigetelt. De amiben én lakom az nem tűzfal meletti.
Szóval arra gondoltam hogy valami módon "kompenzálom" magamnak ezt a dolgot. Akár hűtőbordák is szóba jöhetnének, ui vannak átmenő szigeteletlen fűtéscsövek is (azokon meg egyáltalán nincs mérő, most jelenleg is a "közös" veszteséget növeli, csak így kissé megnövelném és az szétosztódna.)
Jó még a költözés is szóba jöhet.
Nekem a legígéretesebb megoldásnak egy mini ventilátor tűnik, ami kis fogyasztású (2-3W), de a célnak pont megfelelne: mozgatná a levegőt a radiátor körül.
Valami ehhez hasonlóra gondolok:
Egyetlen megoldásként a radiátor cseréjét látom nagyobb felületűre, esetleg a lakáson belüli csövek ellátása hőleadó felületekkel segíthet. A feljebb említett-linkelt kis áramfelvételű ventilátor is jó rásegítésnek hangzik.
Ja meg persze a lakás jobb hőszigetelése lenne elsőrendű, mert akkor "le lehet tekerni" a beáramló fűtést, annál egyértelműbb spórolás nincs, a hőmennyiség-mérő az átáramlást is figyeli, máris kisebb lesz a számla.
Nekem fél éve az jutott eszembe hogy egy TEG-el (Termo Electric Generator) meghajtok egy kisebb ventillátort ami átszívja a levegőt a lamellák között.
A megfelelő TEG borsos ára egy kicsit eltántorított (30k).
Az előnye az lenne hogy nem kellene kapcsolgatni a ventit le fel. Csak akkor működne amikor meleg a radiátor.
Oké igazad van Wadmalac hogy a radiátor csere vagy a szigetelés lenne az optimális.
De ez egy bérelt lakás, nem az enyém.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!