Egyfázisú aszinkron motoroknál az indítófázis kikapcsolása után hogy tud fennmaradni a forgás?
" Mivel a primer és szekunder mezők mindkét irányban egyenlőek, az eredő mezők is egyforma nagyok, így összegük pulzáló teret eredményez. A két körbeforgó hullám a szekunder áramokkal forgató nyomatékot létesít. A két nyomaték ellentétes irányú. Eredőjük nulla, mert a két nyomaték egyenlő nagy. A gép tehát nem tud indítónyomatékot kifejteni.
Ha valamelyik irányban megindítják a forgórészt, a két irányban forgó mágnesmezők szimmetriája megszűnik, mert a forgórész relatív sebessége a két mezőhöz képest különböző lesz. A forgórésszel azonos irányban forgó mező nevezhető veleforgónak, a másik pedig elleneforgónak."
Pedro
A forgási tehetetlenség az, ami "kijavítja" a szinkronfordulathoz képesti lemaradásokat. Amennyire tudja. Az egyfázisú aszinkronok ezért "utálják" a túlterhelést, mert akkor a szinkroncsúszás miatt sokszor fordulhat elő olyan, hogy a fázis a forgással szemben dolgozik, ilyenkor az áramfelvétel és a melegedés is erősen felfut.
A munkaponttól távolodva drasztikusan romlik a teljesítmény. Az ilyen motorokat kis, viszonylag állandó terhelésre és így fordulatra használják.
@11:39
Bocs, de a kérdésben EGYFÁZISÚ aszinkron motor szerepelt, lekapcsolt segédfázissal. Ilyenkor NINCS forgó mágneses tér.
Pedro
Köszönöm Pedro, csak az angol wikipédiát néztem, ott pedig nem találtam ilyet, így már értem. Közben találtam egy fordulatszám-nyomaték karakterisztikát ilyen gépekhez, most már teljesen értem. :)
A többieknek is köszönöm, hogy időt szántatok a kérdés megválaszolására. :)
Már hogy ne lenne forgó mágneses tér lekapcsolt segédfázis esetén is, ha a forgórész már forog. A #1 linkjén az idézett szöveg utáni második bekezdés magyarázza, a "A primer áram állómezeje most is két egyenlő nagy forgó összetevőre bontható, ezek..." kezdetű.
Forgó lesz az, bár nem körforgó, hanem ellipszis. Illetve, adott tekercselési tényezővel, fordulatszámon és üzemi és kondenzátorral a mező körforgó is lehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!