3 fázisú aszinkron motor feszültség, áramerősség és nyomaték között milyen összefüggés van?
Sziasztok! Van valami összefüggés, vagy egyenlet?
Pl ha 300 V forgatja a motort, a motor tengelye 100 Nm forgatónyomatékot fejt ki akkor mekkora az áramerősség?
Tudom ezt általában mérni szokták, de nekem egy nagyvonalú megközelítés is bőven elég! Köszönöm
Van összefüggés.
Az aszinkron motor nyomatéka ,mint minden gép nyomatéka a teljesítmény és a szögsebesség hányadosa.
M=P/(2*pi*n)
Ha ezt az alapegyenletet behelyettesítjük a megfelelő értékekkel (pl. 3 fázisú motor)kapjuk:M=U*I*cosfi*gyök3/6,28*n
Ezt tovább fejtegetve kaphatjuk ,hogy M=c/FI*I2*cosfi2,ahol a
M a nyomaték
c egy szorzófaktor ,ami kijött a 3 fázisra vonatkozó konstansokból,(ennek értéke egyenáramú motornál,generátornál más lesz.)
A FI 2 a forgórész fluxusa
Az I 2 a forgórész árama
Tehát a nyomaték képletében megtalálható a feszültség az áram a forgórész fluxus amit a forgórészben indukált feszültség hoz létre.
Elnézést az előbbiért ! mellé beszéltem a FI az állórész fluxus értéke,
a cosfi2 a forgórész kosinusfije(teljesítménytényezője)
Tehát M= c*Fi(állór)*I(forgr)*cisfi(forgr)
Akkor a P = M * ω
ahol ω = szögsebesség (2*pi*f, f = fordulatszám)
nem jó? Egy ilyen egyszerű formátum jó lenne, bár ebben
a cos fi teljesítménytényező nem szerepel...
Így is felírhatjuk a mechanikai teljesítményt,ahogy írod.
P=M×2×pi×(p×n/60),és ott az n fordulatszám.
Ez így igaz a mechanikai teljesítményre,amit már egy erőgép pl. a villamosmotor leadott.
De ha visszatérünk az eredeti képlethez:M=P/omega,akkor a P helyében megtalálhatók a villamos teljesítményhez kívánkozó paraméterek,ahol ott lesz az U,I,cosfi
tehát az M = P / omega, ahol omega a szögsebesség(2xpixf, f= másodpercenkénti fordulatszám) az jó eredményt ad?
A P-ből pedig úgy kapok I-t, hogy elosztom U feszültséggel és cosfi teljesítménytényezővel?
Ja igen ! Az f az nem másodpercenkénti fordulatszám,hanem a frekvencia. A frekvencia a fordulatszámból következik.
f=p×n/60 ,ahol a p a póluspárok száma.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!