Mi az összefüggés a periódusidő és a kör sugara között?
Figyelt kérdés
Körmozgásnál.
Hogy juthatok ilyen egyenlethez, ami ezt kifejezi? Továbbá ha ez megvan, utána valahogy a tömeggel is összefüggésbe kell hozni.
Kérlek segítsetek, nagyon sürgős lenne, és nem találok sehol semmi használhatót, már annyi helyen kerestem. (de lehet csak én vagyok a béna, de már nagyon idegesít)
2012. febr. 23. 21:14
1/3 Tom Benko válasza:
Így magában semmi. A periódusidő a teljes körfordulat megtételéhez szükséges idő, a sugár pedig a pálya sugara. Ha van még egy harmadik paraméter is akkor azon keresztül kereshetünk kapcsolatot a kettő között. (Pl. a tangenciális sebesség állandósága révén.)
2/3 A kérdező kommentje:
állandó F erővel pörgetjük vízszintesen, súrlódásmentesen
és a kötél hosszát változtatva mérjük, hogy a periódusidőhöz mekkora sugarú kör tartozik
2012. febr. 23. 21:36
3/3 anonim válasza:
A centripetális erő ugye:
Fcp=m*R*w^2 (w=omega)
w=2pi/T.
Ebből:
R/T^2=Fcp/4pi^2.
Tehát a kör sugara egyenesen arányos a periódusidő négyzetével, arányossági tényező a centripetális erő és 4pi^2 hányadosa.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!