Az e^-x deriváltja miért -e^x -n?
e^x deriváltja saját maga.
Ezért e^-x deriváltja is saját maga - megszorozva még a belső függvény deriváltjával.
A belső függvény a -x, ennek deriváltja -1.
-1*e^-x = -e^-x (és nem -e^x).
http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__termeszettudomanyo..
Az általad belinkelt kérdésben viszont máshogy mondják, mint ahogy te most leírtad.
Szerintem (és a belinkelt kérdés válaszolói szerint is):
e^(-x) = -(1/e^x) = - e^(-x)
Szerinted:
e^(-x) = - e^x
nem értem, miért kéne akárhol is belső függvényekkel dolgozni, egyszerűen e^(-x) -et felírod 1/e^x -nek, és a hatványozás azonossága szerint deriválod. Az eredmény az lesz, amit én mondtam. Vagyis: - e^(-x)
Abban talán megegyezhetünk, hogy e^-x-n egy összetett függvény, hiszen az "alapfüggvény" (vagy külső fg.) az a e^x. Ebben az esetben az összetett függvényre megismert módszerek:
(e^g)'=e^g*g'=(e^-x)*(-1)
Hiszen a (-x) deriváltja mínusz egy.
e^-x deriváltja -e^-x,a - megmarad a kitevőben.Íme a levezetés:
[f(x)-f(x0)]/x-x0 az általános alak(persze x tart x0-hoz)
[f(x+dx)-f(x)]/dx itt dx tart 0-hoz
Itt f(x)=e^-x
[e^-(x+dx)-e^-x]/dx -(x+dx) a kitevőben van,valamint -x is,/dx már nem.
Logaritmusos átalakítással:[-(x+dx)lne-(-x)lne]/dx
lne=1,azaz [-(x+dx)+x]/dx=[-x-dx+x]/dx,ebből -x+x kiesik,marad -dx/dx,azaz -1.A logaritmusos részt nem kell magyaráznom szerintem.
Gondold végig,mit jelent maga a hányados.-x-dx volt az egyik szorzattényező,a másik résznél pedig x,azaz ha ezt visszaírjuk,akkor -1-el szorozzuk az egészet,ezért lesz -e^-x.Remélem érthető volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!