Nyelvtanból:-főnévi es melléknévi igeneveket valaki leírja? (gyorsan HOLNAP felelek)
Mit kellene leírni, ami a tankönyvedben nincs benne? :O
Azért tessék, a képzők, amiket be kell magolnod, és fel kell ismerned:
főnévi igenév: -ni (pl. tanulni, olvasni, írni)
melléknévi igenevek:
befejezett: -tt (pl. tanult, olvasott, írott)
folyamatos: -ó, -ő (pl. tanuló, olvasó, író, néző, kérdező)
beálló: -andó, -endő (pl. megtanulandó, elolvasandó, leírandó, megnézendő)
(a befejezett -t is lehet,
a beállót meg állítólag már nem úgy hívják, de ezt én is csak ma tudtam meg (mint talán láttad is) ;-)
Kész...
Tudom, hogy már késő, de:
Főnévi igenevek
Főnévi igenév logikusan egy igenév, az ige egyik személytelen alakja. Idegen nyelvekben gyakran Infinitivként találkozhatunk vele, a magyarban -ni végződésű alakot nevezzük fni.-nek, amely nem toldalékolható ugyan főnévként, de annak szerepeit képes majdnem teljesen betölteni.
Mondok egy példát:
Nagyon szeretek futni.
Mit állítunk? "szeretek"
Ki szeret? "én"- rejtett alany
Milyen fokban- mértékben? "Nagyon"
Végül mi az, amit én nagyon szeretek?
A futás!
Itt is megvan a fni. főnévi szerepe.
Tehát a főnévi igenév helyettesíthet igéből képzett főnevet, nem véletlenül nevezzük FŐNÉVI IGENÉVNEK.
Az ilyen főnevek -ás/és alakúak. A főnévi igenév (szám, személy szerint) ragozható:
Nekem futnom
Neked futnod
Neki futnia
Nekünk futnunk
Nektek futnotok
Nekik futniuk
A magyar nyelvben a főnévi igenévnek szerepe van a jövő idő képzésében:
Majd elmegyek a boltba. - Itt a jövő időt kifejező jelen idejű alak, ugye mint megtanulhattuk jövőre utaló szó+ jelen idejű ige.
Mármost ez egyenértékű azzal, hogy:
El fogok menni a boltba.
Ide is tehetünk "majd"-ot, de teljesen felesleges.
Tehát ha jövő időt úgy képezzük, hogy nem az ige jelenidejű alakját kapcsoljuk egy jövőre utaló szóhoz, akkor fogjuk a főnévi igenevet, majd a fog segédigét (nyilván személynek és számnak megfelelően) ragozzuk (ez a fajta jövőidőképzés igen régen megjelent).
Melléknévi igenév
Szintén az ige egyik személytelen alakja, mely igéből képezhető az alább foglalt háromféle módon, de előbb vegyük a szerepét általánosan.
Benne van a nevében, MELLÉKNÉVI igenév, tehát melléknévi szerepe van.
Viselkedhet jelzőként és még pár módon, de azt hagyjuk.
Három fajtáját különböztetjük meg, egyik a folyamatos(egyidejű) melléknévi igenév, amely arról ismerhető fel, hogy a szó végén -ó/ő van, a másik a befejezett(előidejű) (-t/tt) és a harmadik a beálló(utóidejű) melléknévi igenév, amely -andó/endő végződésű.
Könnyen észrevehető, hogy a folyamatos mni.-t leszámítva a melléknévi igenevek túlnyomórészt passzív szerepűek.
Tehát a folyamatos aktív.
Pl.: a bicikliző férfi- a férfi, AKI biciklizik.
Tehát a férfi végzi a cselekvést.
Aztán a passzívakra is kell példa:
Befejezett mni.:
a megtanult lecke- a lecke, AMI MEG LETT TANULVA
Beálló mni.:
a megtanulandó lecke- a lecke, AMIT/AMELYET tanulni kell.
Gyakori, sok nyelvész szerint nyelvhelyességi hiba magyar nyelvben, ha egy mondatban a létige+ határozói igenév(-va/ve/ván/vén) szerkezet helyett egyszerűen betesznek az emberek egy befejezett melléknévi igenevet. A példa pedig, amellyel mindenki jön, a következő:
A probléma megoldott. Ez ugye elég érdekesen hangzik, ha belegondolunk, így a biztosan helyes és félreérthetetlen a következő:
A probléma meg lett oldva.
Jaj, hiba :D
a megtanult lecke- a lecke, AMIT megtanulnak
Nem olyan nagy hiba az, mint gondolod, de akkor már inkább meg VAN tanulva, a probléma pedig inkább meg VAN oldva.
(Nem érdekelnek a germanizmust kiáltók, az hülyeség. :-)
A lett-et inkább olyankor mondjuk, amikor a jelen idő kifejezetten béna lenne, mert múltról van szó:
A ház teteje még csak most készül, de a falak már tavaly meg lettek csinálva.
(Bár itt is lehetne jelen idő, ha nem a megcsinálás idejét ("időpontját") írnám oda (tavaly), hanem pl. az azóta eltelt idő(tartamo)t:
A ház teteje még csak most készül, de a falak már egy éve meg vannak csinálva.
(lehetne még rágni, de most nem teszem. nem akarok a második dudás lenni a hosszú kommenteket csárdájában :-)
@ BM:
Nem tudtam, nem hallottam, nem láttam. Linket, pls. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!