Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Valaki elmagyarázná ezt a...

Zolasd kérdése:

Valaki elmagyarázná ezt a rulett témát?

Figyelt kérdés

Nem értem meg, hogyha 20-szor pörgetünk ruletten, akkor miért van nagyobb esélye annak, hogy a 20-ban legalább egyszer lesz fekete, mint hogy mind a 20 piros lesz!

Miért nem 50% mindkettő esélye? Kérlek titeket érthetően, és részletesen írjátok le az indoklást!

2014. aug. 13. 08:58
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:

Az elsőnek sokkal több, mint a másodiknak. Ez könnyen belátható, kezdjük.

Első pörgetés: vagy piros, vagy fekete. 50%, hogy fekete. Tegyük fel, hogy ez jött be.

Második pörgetés: vagy piros, vagy fekete. 50%, hogy fekete. De a piros már nem érdekes, hiszen az előbb az első fekete volt.

Vagyis a két pörgetésben mindig 50% a fekete, mert mindig az az egy pörgetés számít csak, és vagy ez, vagy az jön be. No de a pirosnak az a feltétele, hogy az előzők is pirosak legyenek, ha volt egy fekete, az már rossz.

Tegyük fel, hogy rengeteg időnk van, és gyakoroljunk. Vegyünk egy papírt, két oszlop. Egyikre írjuk:fekete, másikra 20 piros.

Kezdjünk egy sorozatot. Ha fekete, vége, húzunk egy strigulát a fekete oszlopba és kezdjük elölről. Ha piros, megyünk tovább. Ha fekete, ismét strigula, és kezdjük elölről. Hamar rájövünk, hogy rengetegszer kezdjük el, és nem jön az a fránya 20-as piros sorozat.

Ha 20-at pörgetünk, minden lépésben külön külön 50%, hogy fekete. Ha az első fekete, a másodikban ismét 50%. Hogy a kettőből legalább egy fekete, az 75%. Ugyanis lehet: FF, FP, PF, PP. Látjuk, hogy négyből 3-ban van fekete. Négyből viszont csak egyben PP. Tehát 25%, hogy kettőből két piros. Folytatva, három pörgetésből 8 eset van: FFF, FFP, FPF, PFF, FPP, PFP, PPF, PPP. Ebből 7 jó a feketének, 1 a pirosnak.

A megfejtés a valószínűség jelentésében keresendő. Hogy egy eseménynek mi a valószínűsége, úgy számíthatjuk ki, hogy megnézzük az összes esetet, és azt, ebből mennyi jó. A példánkban 20 pörgetésnél 2^20 eset van. Ezek mindegyikében van legalább egy fekete (néhányban több is), kivéve egy esetet, ami mind piros. Tehát a 20 pörgetésből a legalább 1 fekete valószínűsége nem 50%, hanem (2^20-1)/2^20, ami majdnem 100%. Hogy mind piros, annak a valószínűsége 1/2^20, ami egy nagyon pici szám.

2014. aug. 13. 17:24
 12/13 Wadmalac ***** válasza:
bocsánat, én totál kihagytam a logikámból a LEGALÁBB szót. Én pontosan 1 feketében gondolkodtam , innentől rossz is. Ez van, amikor nem figyel valaki rendesen.
2014. aug. 14. 07:07
 13/13 anonim ***** válasza:

Ha elegendően nagy esetszámot veszünk, akkor a piros és a fekete pörgetések száma egyenlő lesz.

Persze ez az "elegendően" nagy szám nem meghatározható, mert előfordulhat, hogy a millió esetnél még van eltérés, bár az valószínű, minél nagyobb az esetszám, annál kisebb az eltérés.

Ennek értelmében x= esetszám és a fekete esélye 1/(x/2) és a pirosé, amelyből már kihúztak 20-at 1/(x/2+20), hiszen itt már megtörtént 20 db kihúzás.

Ezt a különbséget hozzá kell adni a normálisan kalkulált esélyhez, ha sorozattal számolunk.

Itt most a zöld nulla nem lett figyelembe véve az egyszerűség kedvéért.

2014. aug. 14. 14:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!