Ez igaz lenne, hogy így használják a fizikusok a véges szót?
https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&list..
Véges ami nem nulla.
Kislexikon szerint: [link]
Az a logikus ,hogy a nulla is véges, a végtelen meg az ami minden végesnél nagyobb.
A talan/telen fosztó képző, pl. olvasható -> olvashatatlan, látható -> láthatatlan, véges -> végtelen.
Igen, ez abból ered, hogy valami lehet végtelenül nagy, vagy végtelenül kicsi. Tehát az a véges, ami nem tart sem nullához, sem a végtelenhez, hanem egy konkrét, valós számmal kifejezhető értéke van.
Egyébként szerintem nem csak a fizikusok, hanem a matematikusok is így használják, és a fizikusok egyszerűen csak átvették ezt a szóhasználatot.
"Igen, ez abból ered, hogy valami lehet végtelenül nagy, vagy végtelenül kicsi. Tehát az a véges, ami nem tart sem nullához, sem a végtelenhez"
Akkor hallgasd meg még 1x amit belinkeltem, de egyébként le is írtam már , hogy "Véges ami nem nulla".
Legyünk már precízek elvégre egzakt tudományról van szó.
Véges ami nem nulla ==> A nulla nem véges (ebből nem következik hogy végtelen lenne) és a végtelen is véges.
A "Véges ami nem nulla" állítás szerint a véges szó helyett helyesen mindig mondhatjuk hogy nem nulla.
"hanem egy konkrét, valós számmal kifejezhető értéke van."
A nulla az egy konkrét valós szám és az nem pontosan igaz hogy a matematikusok is úgy használják ahogy írtad. Pl. a diszkrét matematikában nem, kalkulusban rábólintok , hogy igaz. Matematika területén nem tűröm a pongyola fogalmazást és sosem úgy értelmezem a mondatokat mint ahogy a pongyola hétköznapi értelmezés szerint lenne szokás.
Hát pedig akár tűröd, akár nem, ezt a fogalmat matematikusok vezették be: Mercator vagy Leibniz.
"Úgy kell érteni, hogy 0-tól különböző."
"Hát pedig akár tűröd, akár nem, ezt a fogalmat matematikusok vezették be: Mercator vagy Leibniz."
Elfogadom, hogy a nulla nem véges, de mi indokolja, hogy a végtelen is véges legyen?
"A fizikában semmi sem végtelen, így azt felesleges kiemelni, hogy nem végtelen. :)"
Ha ez igaz lenne akkor azt mondom , hogy következetes, logikus. Ott van pl a világegyetem tágulása. A jelenlegi mérések alapján nem lehet eldönteni teljes bizonyossággal, hogy meddig tart a tágulás. A modell alapján előállítható egy egész függvénysereg melyek közül egy biztosan a mi világunk tágulását írja le. Van amelyik szerint a nagy zutty lesz, van mely szerint egyre lassulni fog ... van amely szerint hiperbolikus függvény szerint történik a tágulás azaz véges idő alatt végtelenszeresére fog nőni.
Aztán a fekete lyukaknál is kijön végtelen érték, méghozzá végtelen sűrűség. Biztosan még van végtelen a fizikában, de 2 példa is elég.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!