Milyen statisztikai becslést használjak ehhez a számításhoz?
Be akarok vezetni egy új túrórudi terméket. Meg akarom tudni, hogy fogyasztanák e x számban ezt a terméket havonta. Az x az a mennyiségű fogyasztás, ami fedezi a költségeimet. Vannak facebook like-olóim. Közöttük osztanám ki a kérdőíveket. Ha mondjuk visszaérkezik a kérdőívek 20%-a, és mondjuk 80/20 arányban azt mondják, hogy inkább fogyasztanák ezt a terméket, akkor azt hogyan tudom a teljes populációra kivetíteni? Ehhez jó az arány intervallum becslés? Tételezzük fel, hogy 160 000-es visszaküldik a kérdőívet. Mondjuk 80%-uk azt mondaná, hogy vásárolná ezt az új ízt. Akkor 95%-os konfidencia szinten jó lenne ez a megoldás?
0,8+-1,65*[((0,8*(1-0,8))/400]^(0,5)*((1-(160.000/800.000))
Kb. 800.000 lájkolója van a pöttyös rudinak, és ugye mivel egyszerű véletlen mintavételi eljárást alkalmaztam gyakorlatilag, így kell ez az arányosító tényező a végén ((1-(n/N)).
A válaszokat előre is köszi!
Szerintem nem lehet feltételezni, hogy egyforma a tetszési arány az ív visszaküldők és a kukába dobók között.
Még akkor sem, ha mind lájkoltak.
Egyetértek az előttem szólóval. (A hiányzó adatok nagyon nem MCAR (missing completely at random) esete...)
Ez így túlontúl optimista becslés lenne. Ráadásul ennél a konfidencia-intervallumnál léteznek már jobbak is!
Nem teljesen világos a végén az arányosító tényeződ sem, ha mind visszaküldik, akkor 0-val szorzol és akkor a konfidencia-intervallum 0 hosszú? Gondolom a magyar populációra szeretnéd kiterjeszteni...
Én azt csinálnám, hogy a kiküldött 800 ezerhez viszonyítanám a visszaküldött igenek számát, majd jöhetne a konfidencia-intervallum binomiális eloszlás ismeretlen paraméterére című történet. (Mondjuk így meg inkább pesszimista becslést kapnál)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!