Mennyi esélyt látsz arra, hogy az elkövetkezendő 50 évben megépítik az első magfúziós atomreaktort?
Én úgy tudom, hogy "rajta vannak" ezen az ügyön már egy ideje.
Olyan problémákkal küzdenek, mint például a folyamat elindításához egy nagyobb város egyheti áramfogyasztásának megfelelő energia kellene. Ezeket kondenzátorokban képzelik el tárolni az indításra. Ez azonban nem tűnik kielégítő megoldásnak.
elég valószínű, hogy megépül, lévén, hogy már most is építik dél-Franciaországban.
különösen ezt a mondatot emelném ki:
"Construction of the ITER complex began in 2008, while assembly of the tokamak itself is scheduled to begin in the year 2011."
A nukleáris fisszió lehetőségét a 30-as évek közepén fedezték fel, az első fissziós reaktor elkészült 1942-re, a bomba 1945-ben lett meg, a hálózatba energiát termelő erőmű pedig 1954-re. Ehhez képest a magfúzió elvét felfedezték 1938-ban, a bomba 1952-re készült el, az erőművet pedig több mint 50 élve ígérgetik.
Szerény véleményem szerint sohasem fog elkészülni.
Túlzottan optimista volt az első becslés, ami ~50 évre szólt. Nem láttunk előre néhány nehézséget.
A helyzet hasonló, mint az űrlift esetében. Az elv készen van, tudjuk, mi hiányzik, de más területeknek (anyagtechnológia) még fejlődnie kell, mert hiába tudjuk elvileg, mi kellene hozzá, egyszerűen nincs olyan késztermék még. Ez nem jelenti azt, hogy soha nem is lesz, csak azt, hogy még nincs. A jelenlegi helyzet nem kedvez, mert mindenhol csak a gyorsan pénzre váltható kutatásokat támogatják, a hidegháború alatt jellemző alapkutatás ("lássuk mi lesz, ha...?") kevesebb pénzt kap. Oda megy a pénz, ahol belátható időn belül megtérülhet. EZ A FŐ AKADÁLY, nem pedig a technika, technológia lehetetlensége.
Ebből következőleg a válaszom is az, hogy attól függ, milyen társadalmi változások fognak bekövetkezni az említett időszakban. Mivel a mostani is egy krízis időszak, elég nagy esély van komoly változásokra. Optimista esetben ez eredményezheti akár a 10-15 éven belüli sikert is. Szerintem ennek az esélye >50%. Annak az esélyét, hogy 50 éven belül egyáltalán ne épüljön meg az első önfenntartó, energiát is termelő fúziós reaktor, <10%. (Alapvetően optimista vagyok.) :)
"amint elfogy az olaj, pár éven belűl kész fog lenni." - akkor már késő lesz, előbb kellene pár évvel. :D :D :D
(Pedig én vagyok a fentebbi optimista. De azért a sorrend nem mindegy... Ha előbb fogy el az olaj, akkor gondban leszünk!)
"Ez nem jelenti azt, hogy soha nem is lesz, csak azt, hogy még nincs."
De azt sem jelenti, hogy egyszer biztosan lesz. Divat hinni benne, én a fúziós erőmű eddigi fél évszázados tragikomédiájából arra következtetek, hogy ez a technológia gazdaságtalan és ez így is fog maradni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!