Ha így próbáltatom szemléltetni a Doppler-effektust, az jó-e, igaz-e ez?
Figyelt kérdés
Wikipédián láttam, de nem vagyok benne biztos h jó-e a szemléltetésre.
,,Hogy megértsük, mi történik valójában, egy hasonlatot írunk le. Valaki egy labdát dob felénk minden másodpercben, mindegyik labda állandó sebességgel közeledik hozzánk. Ha a dobó egy helyben van, akkor másodpercenként kapok egy labdát. Ha viszont mozog felém, akkor gyakrabban, mert egyre közelebbről jönnek a labdák."
2009. nov. 25. 20:03
1/3 anonim válasza:
Igen, ebben az esetben a labdák a hullámfrontoknak felelnek meg. A Doppler-effektus következtében a labdákhoz hasonlóan a hullámfrontok összetorlódnak, illetve megritkulnak megváltoztatva ez által a hullám frekvenciáját.
2/3 anonim válasza:
igazából azért nem egy jó hasonlat, mert a mozgó ember által dobott labda sebessége nem ugyanannyi, mint az álló helyzetű által dobott labda sebessége.
márpedig a hullám terjedési sebessége adott közegen belűl mindíg ugyanannyi. (ezért tudja a repülő utolérni a saját hangját, ami tulajdonképpen hangrobbanást okozza.)
3/3 A kérdező kommentje:
köszi szépen :D már megirtam az előadást ezt is beletettem. előtte ugyis be kell mutatni a tanárnak majd megmondja ha nem jó.
2009. nov. 25. 21:18
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!