Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » A világ, az univerzum keletkez...

A világ, az univerzum keletkezése, az ősrobbanás?

Figyelt kérdés

Nem rég mondta nekünk, a fizika tanárunk, hogy a világ az ősrobbanás miatt alakult ki, előtte nem volt semmi. De mi volt előtte? Mi volt? A semmi? A semmi is valami, így a semmi se létezik, de akkor mi? És hogy tudott a "semmi" felrobbani, hiszen a semmi az nincsen, így a "nincs", a semmi nem tudott felrobbani.

Meg mi lehet a világ végén? Egy fal, az üresség? Az üresség végén is mi lehet? Vagy talán az is olyan, mint ha egy karika közepén lennénk, hogy X-ből elindulok Y irányba, és újra az X kezdőponton lyukadnék ki?

Számomra ebben semmi logika nincsen mármint, az ősrobbanás kapcsán, valakinek van valami más elképzelése?

2013. nov. 24. 19:45
1 2 3
 21/25 anonim ***** válasza:

Tehát összeadódnak, nem oltják ki egymást. Ez esetben valóban nem az idő lassulása az, ami miatt az időskálán visszafelé haladva az egyre "sűrűbb eseménytörténést" tapasztaljuk (bár az idő telési sebessége is változik mindenképpen, ahogy nő az Univerzum átlagsűrűsége). Viszont így elgondolkodva, az Univerzum hőmérséklete is nő a kezdőpont felé (időben visszafelé) haladva, vagyis energiatartalma, átlagos energiaszintje is egyre magasabb. Nagyobb energiamennyiség esetén nagyobb a mozgás sebessége, ami gyorsabb eseménytörténéseket okoz.

Kérdező, amit leírtam a #6 esszében, az valós, nagyjából így lehet modellezni gondolatban azt, hogy miért nincs olyan, hogy az "Ősrobbanás előtt". Kicsit ahhoz tudnám hasonlítani, mint a pozitív számok halmazát, amely Univerzumunkat jelenti. A 0 a kezdőpont, de ez sem létezik számunkra (a 0 nem pozitív), viszont tetszőleges mértékben megközelíthető; ám bármennyire is közel kerülünk a 0-hoz, mindig lesz egy még kisebb szám, ami még közelebb van hozzá.

2013. nov. 26. 13:14
 22/25 coyote8789 válasza:

Szia!Én ezt az egészet ciklikusként képzelem el.Ha megfigyeled a természetben minden ciklikus,és kiegyenlitett.Ha csak semmi "volt" kiegyenlitetlen volt az energiája és önmagába fordult.A semmi is valami.Energia,ha más nem is,vagy éppen a kiegyenlitődés miatt jött létre maga az energia,mert csak semmi nem lehet az természetellenes.(ha a mérleg egyik felén több súly van kibillen a nyugalmi helyzetéből).

Szóval szerintem az anyag energiából van.(valahol mintha olvastam volna erről)Az anyagok közötti különbséget a atomjaik rezgésszáma adja.

Szóval Volt a semmi,túl nagy semmi,ez magábaroskadt,mert túl nagy volt az egyenerő,a megváltozott erőhatások miatt az energia jórészének rezgésszáma is megváltozott igy létrejött a mai ismert anyag(atomok).Én személy szerint úgy tudnám elképzelni ezt az egészet,hogy a tér az egy gömb,aminek a felszine tele van lyukakkal,minden lyuk a vele átellenben lévő lyuknak a párja.Az egyik végén bemegy az anyag,vagy energia a másik végén kijön más formában.Igy biztositva a folytonos áramlást.(Szóval bement az energia ezen a horpadáson (lyukon) közben megváltozott a rezgésszáma,és mikor kijött a másik oldalon atom lett belőle.)Mindig megújulna az anyag és az energia,soha nem veszne el,igy őrizheti meg az univerzum az állandó tömegét.És nem omlana össze.Lehet legközelebb az "élet" nyer,és nem a semmiből alakul ki a valami,hanem a valamiből a semmi.De mindig egyenlőségre törekszik a természet.Hogy miért?Passz,igy lett megirva.Hogy miért kell az egyensúly,az az érdekes kérdés,de lehet ez csak nekünk "élő"organizmusoknak a fontos.Amúgy a káosz a nyerő,mert több energia van benne.

2015. ápr. 19. 17:26
 23/25 anonim ***** válasza:

Szerintem sincs ma jobb elmélet, mint az ősrobbanás, de az is teli van ellentmondással.

Azt mondják, előtte nem volt tér, anyag, idő. Ez felveti a kérdést, akkor mi robbant, vagy mi kezdett el tágulni abban a bizonyos pillanatban ?És ha előtte nem volt semmi, akkor az ősrobbanás pillanatában honnan lett ? Miből ?

Szerintem ezekre még nincs válasz.

A másik elmélet szerint-statikus világkép-pedig mindig is volt anyag, tér és idő, de ezt az öröktől való létet sem tudjuk elképzelni.

Egyiket sem tudjuk elképzelni, főleg bizonyítani.

2016. júl. 23. 09:52
 24/25 anonim ***** válasza:

A jelenlegi ősrobbanás elmélet szinte felkínálja a teremtésbe vetett hitet.

Az ősrobbanás előtt nem volt anyag, tér, idő.

Mégis "berobbant " elkezdett hihetetlen sebességgel tágulni a tér, elemi részecskék jöttek létre.

Kérdezem én, miből jöttek létre ? Egy kiterjedés nélküli pontból létrejön az anyag, a tér, beindul az idő.

Nekem ez nagyon sántít.

2016. júl. 26. 13:13
 25/25 Mojjo ***** válasza:

@23-24: here we go again :) Ezek nagyon gyakran előkerülő kérdések és egy alapvető félreértésből táplálkoznak. Az a nézet, miszerint az ősrobbanás teremtette a teret, és időt, a relativitáselméletből táplálkozik. A relativitáselméletnek azonban jól tudjuk, hogy van egy érvényességi határa. Nem képes minden helyzetet leírni. Amikor azt mondjuk, hogy az ősrobbanáskor keletkezett a tér és idő, akkor a relativitáselméletből indulunk ki - de olyan állapotokra alkalmazzuk azt, ahol az már nem érvényes! Ahhoz, hogy jobban belelássunk az ősrobbanáskori állapotokba egy új, teljesebb elmélet megalkotására lenne szükség. Ezt az elméletet kvantumgravitációnak hívjuk - egy kis gond van vele: hogy még nem létezik. Sok-sok évtizede dolgoznak rajta kiváló fizikusok, de a feladat elképesztően nehéz, és egyelőre még nem történt valódi áttörés.

Mit is jelent mindez? Azt, hogy valójában _nem tudjuk_, hogy valóban az ősrobbanással teremtődött-e a tér és az idő. És a kvantumgravitációs elmélet megalkotásáig nem is fogjuk tudni. Az, hogy akkor keletkezett volna a tér és idő, előtte meg nem volt semmi, egy szimpla laikus félreértés.

2016. júl. 26. 17:55
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!