6. osztályos fizika feladat? Please, help me!
Figyelt kérdés
Egy műanyag palackba forróvizet öntöttem, felráztam, majd kintöttem, azután szájjal lefelé beleállítottam egy hidegvizes tálba. Az oldalai befelé összementek, felszívta a vizet, v mi. Kérlek magyarázzátok meg, h z minek hatására van! Előre is köszi! :)2009. nov. 20. 11:28
1/4 anonim válasza:
Amikor megrázod a forró vizet, akkor átmelegszik a palack fala. Aztán kiöntöd a vizet és a palack meleg gőzös levegővel lesz. Tehát magas lesz a levegő hőmérséklete és a páratartalma. Ha hidegvizes tálba állítod akkor hirtelen lehül, ráadásul a pára is kicsapódik. Ez az esemény a palackban levő levegő térfogatcsökkenésével azaz nyomáscsökkenéssel jár, ami szívó hatást eredményez. Ezért szívja fel a vizet.
2/4 anonim válasza:
ezt egy kicsit egyszerűbben és normálisabban is el lehet magyarázni.
Meleg víztől az üveg meleg lesz. Amikor kiöntöd akkor helyette ugye levegő kerül bele, a levegő felmelegszik benne a meleg üvegtől. A levegőnek az a tulajdonsága, hogy nagyon könnyen tágul, meleg hatására a tárfogata megnő. Ebből nem fogsz semmit látni, mert a "fölösleg" kijön belőle lent.
Amikor beleállítod a hideg vízbe, akkor benne a levegő elkezd lehűlni, és a térfogata így csökken. Így pedig vákum képződik. ezért horpad befele, illetve szívja be a vizet.
3/4 anonim válasza:
Igen, pontosan! De én pl. mivel vizipipázok gyakran nyitva hagyom a szobám ablakát és mindig van az asztalomon egy palack víz, az gyakran összehorpad amikor lehül bent a levegő!
4/4 A kérdező kommentje:
Köszi mindenkinek a válaszokat! :) Mostmár értem :D
2009. nov. 20. 20:12
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!