Melyik bombának nagyobb az ereje?
Melyik robbanna nagyobbat?
Pl.: egy 500 Kg-s atom bomba vagy egy 500 Kg-s Hidrogén bomba.
A dolog árnyaltabb, mert a hidrogénbomba által létrejövő fúzió megindításához általában egy kisebb méretű atomrobbanás előidézése szükséges, mert csak ez biztosít kellően magas hőmérsékletet a fúzióhoz. Úgy tudom, sok esetben ötvözik a H- és atombombára jellemző mechanizmust(hasadás-fisszió, egyesülés-fúzió).
Erre nehéz hirtelen válaszolni, de valószínűleg az utóbbi robbanna nagyobbat.
Ugyanakkora tömegű fúzionáló anyag sokkal több energiát szabadít fel, mint ua. hasadó anyag. De, hogy ezek technikailag mekkora méretben léteznek, azt nem tudom.
4.oldal
Köszönöm a válaszokat :)
Megvan a hétvégi projekt xD
Ezt így nem sok értelme van összehasonlítani.
Az ilyen bombák súlyát nagyrészt a külső köpeny teszi ki, aminek nem igazán sok köze van a bomba hatóerejéhez.
Pl. Cár-bomba: 20 tonna volt a teljes bomba, ám mindössze néhány kg-nyi hasadóanyagot tartalmazott.
De egyébként sem összehasonlítható a kettő, ugyanis atombombából nem lehet tetszőlegesen nagy méretűt készíteni, mert egy adott tömeg felett magától is beindulna a hasadás, míg hidrogén-bomba esetén nincs ilyen korlát.
És bár nem vagyok a téma szakértője, de szerintem eleve lehetetlen 500 Kg-nyi hasadóanyagból bombát csinálni a fentebb említettek miatt, míg hidrogénbombát bármekkorát lehet - elméletben.
Általában igaz az, hogy fúzió(magok egyesülése,hidrogén-bomba) során nagyobb energia szabadul fel, mint fisszió(maghasadás, atombomba) során, így a hidrogén-bomba nagyobb erejű lenne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!