Egy 0,36 köbméter héliummal töltött lufi mekkora súlyt képes lebegtetni?
Figyelt kérdés
2013. szept. 15. 10:13
1/5 anonim válasza:
A levegő sűrűsége kb. 1,29 kg/m^3, a Héliumé 0,09 kg/m^3.
Tehát kb. 0,36 * (1,29-0,09)= 0,432 kg súlyt képes lebegtetni.
2/5 sadam87 válasza:
A hélium sűrűsége normál állapotban (0 °C, normál légköri nyomás) 0,1786 kg/m^3 (#1 szerintem véletlenül a hidrogénét nézted ki). A levegőé 1,2928 kg/m^3 (máshol 1,2922kg/m^3, de ez elhanyagolható különbség). A számolás menete ugyanaz: 0,36 m^3*(1,29828-0,1786)kg/m^3 = 0,4031 kg.
Ha a hőmérséklet emelkedik, a gázok sűrűsége arányosan csökken, szóval a sűrűség különbségük is csökkenni fog, tehát adott térfogatú gáz felhajtó ereje is.
3/5 anonim válasza:
#1 vagyok. Tényleg rossz adattal dolgoztam, de nem én néztem el, hanem a forrásom:
Ejnye! Ilyen egy megbízhatatlan lexikon... :-(
4/5 anonim válasza:
Ez a 40 deka ekkora lufihoz képest marha kevésnek tűnik.
5/5 sadam87 válasza:
Pedig itt még a lufi anyagának tömegével nem is számoltunk. A Mythbusters-nek volt egy ehhez kapcsolódó része, érdemes megnézni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!